Lille organiseert dementievriendelijke zwemsessies

dementievriendelijk zwemmen

Ook mensen met dementie genieten van een plons in het zwembad. Om die reden bundelen een aantal organisaties de krachten om een maandelijkse zwemsessie voor mensen met dementie te organiseren.

Gemeente Lille, WZC Lindelo, CADO Lille, Het Gielsbos en Alzheimer Liga stappen aan boord van dit nieuwe initiatief. “Negen procent van alle 65-plussers krijgt te maken met dementie”, zegt schepen van Volksgezondheid Chiel Danckers van Lille. “In onze gemeente gaat het om 270 mensen. Daarom stippelen we, samen met partners, een dementievriendelijk beleid uit.” Daar horen voortaan ook zwemsessies bij, want zwemmen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. “En het is op de koop toe leuk”, klinkt het.

Tijdens de zwemsessies wordt elke persoon met dementie vergezeld worden door een begeleider. De zwemsessies vinden plaats in het belevingsbad Waterlelie van Het GielsBos in Gierle, een zorgorganisatie voor volwassenen en kinderen met een beperking.

“We hebben werkelijk alles in huis om mensen met dementie optimaal te laten genieten. Er zijn douchestoelen, douchebrancards, extra brede deuren, een tillift, een beweegbare bodem en een inlooptrap”, licht Jolien Heylen toe, teamleader bij Het Gielsbos. Verder biedt de organisatie ook een wellness aan. “We zorgen er ook voor dat er zoveel mogelijk prikkels gedempt worden door het licht te verminderen, rustige muziek af te spelen en eventueel te werken met een projector en beelden. De temperatuur van het zwembad is ook iets warmer dan gemiddeld en de bodem kunnen we in hoogte verstellen. Kortom, het is een veilige en liefdevolle omgeving waar deelnemers zich helemaal thuis kunnen voelen.”

De eerste zwemsessie ging alvast door, en kon op veel animo rekenen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.