Kussentjes bieden borstkankerpatiënten comfort en steun

Hartvormige kussentjes 2

Een comfortabel hart onder de riem: dat bieden de hartvormige kussentjes. Vrijwilligers van de borstkliniek van GZA Ziekenhuizen en de American Women’s Club of Antwerp (AWCA) stikken deze eigenhandig voor borstkankerpatiënten.

Campus Sint-Augustinus was deze week decor van een ‘pillowparty’. Dertig vrijwilligers kwamen kussens stikken en vullen voor borstkankerpatiënten. Ook een tiental patiënten staken de handen uit de mouwen. Het resultaat zijn zachte, hartvormige kussentjes die borstkankerpatiënten in het ziekenhuis gratis meekrijgen om comfort en steun te bieden na de operatie. In totaal werden er vijftig kussentjes gemaakt op één dag.

“Met onze club maken we al sinds 2008 hartvormige kussentjes voor borstkankerpatiënten, geïnspireerd door een project uit Amerika. Elke maand komen we twee keer samen en maken we kussentjes met een groep van tien tot vijftien vrouwen: de ‘Caring Hearts'”, vertelt Carol Brazle, voorzitter van de American Women’s Club of Antwerp, een organisatie voor en door Engelstalige vrouwen in Antwerpen die zich inzet voor liefdadigheidsprojecten.

Een warm gebaar

De kussens gaan trouwens niet enkel naar GZA, maar ook naar zes andere ziekenhuizen. De vrouwen zitten niet stil: “In totaal maken we zo’n 800 tot 1.000 kussens per jaar. We krijgen regelmatig dankbare mails van patiënten.”

De hartvormige vorm is er niet zomaar: het past mooi onder de oksel en biedt comfort, wat welkom is na een operatie. “Als we bij onze patiënten langsgaan voor de operatie, nemen we altijd een kussentje voor hen mee. Een borstoperatie is vaak een emotionele gebeurtenis, en we merken dat veel patiënten het dan toch wel een fijn en warm gebaar vinden om zo’n hartje te krijgen. We leggen ook uit dat de hartjes door vrijwilligers worden gemaakt, waardoor we ze gratis kunnen aanbieden. Heel wat patiënten blijven het hartje na hun operatie nog langere tijd gebruiken, ook bijvoorbeeld om comfortabeler te kunnen slapen”, vertelt Kristina Dhaenens, borstverpleegkundige van GZA Ziekenhuizen.

Hartvormige kussentjes

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.