BorstkankerMAN vzw, roze lintje met een blauwe rand

BorstkankerMAN

Jaarlijks krijgen een honderdtal mannen in België te horen dat ze borstkanker hebben. BorstkankerMAN, een nieuwe vereniging, wil opkomen voor de belangen van deze soms vergeten groep. Ze roepen 7 oktober uit tot internationale dag van de BorstkankerMAN.

“Ik wist zelfs niet dat borstkanker bestond bij mannen”, zegt Patrick Bastiaens. In 2016 ontdekte hij een knobbeltje onder zijn tepel, maar daar maakte hij zich in eerste instantie geen zorgen over. Uiteindelijk kreeg hij toch de diagnose borstkanker, en werd de tumor – tijdig – verwijderd. Patrick reageerde onlangs op de oproep van Pink Ribbon om te helpen werken aan BorstkankerMAN, een nieuwe vereniging die opkomt voor de belangen van mannen met borstkanker die werd opgericht door vijf mannen met borstkanker. De vzw helpt het bewustzijn rond de ziekte te verspreiden, én moedigt mannen aan om ook regelmatig aan zelfonderzoek te doen.

Speciale aandacht

“Die bewustmaking is nog steeds broodnodig”, vertelt André Pauwels, voorzitter van BorstkankerMAN en zelf ook ex-borstkankerpatiënt. “Niet alleen de bevolking, maar ook de medische sector heeft onvoldoende aandacht voor borstkanker bij mannen.” De vzw telt vandaag een veertigtal leden. “Nog niet zo veel”, geeft André toe, “mannen hebben doorgaans minder nood aan lotgenotencontact. Velen nemen één of twee keer contact op om zich te informeren, en daar blijft het vervolgens vaak bij.”

André zal zich blijvend inzetten voor meer erkenning en bewustmaking. “Oktober staat naar jaarlijkse gewoonte in het teken van borstkanker. Op 7 oktober vraagt BorstkankerMAN speciale aandacht voor borstkanker bij mannen. Dat is onze internationale dag”, zegt hij. Net zoals Pink Ribbon heeft de organisatie een logo: een roze lintje met een blauwe rand, en voor de gelegenheid van 7 oktober, ook een snor en een hoed.

Het logo van de nieuwe vereniging, BorstkankerMAN.

BorstkankerMAN heeft nog meer in petto. Interesse? Neem een kijkje op hun website.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.