‘Pottenkijken’ in Brussel tijdens expo over darmziekten

toilet expo darmziekten

In Brussel loopt momenteel een bijzondere tentoonstelling: Toilet Tales. Deze expo werd gemaakt op basis van getuigenissen en vraagt aandacht voor chronische inflammatoire darmziekte.

Initiatiefnemers van de expo zijn patiëntenverenigingen asbl, Crohn-RCUH en CCV-vzw. Zij verdedigen onder andere de belangen van patiënten met een chronische inflammatoire darmziekte zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Dat zijn in totaal maar liefst 30.000 Belgen. Beide ziekten gaan gepaard met een ontsteking van een deel van het spijsverteringskanaal.

“Deze ongeneeslijke ziektes manifesteren zich in de vorm van plotse opflakkeringen met af en toe beterschap maar kunnen ook van chronische aard zijn. ​Ze resulteren in frequente, acute diarree of zelfs incontinentie, buikpijn en algemenere symptomen zoals intense vermoeidheid of gewrichtspijn”, verklaart professor Reenaers, specialist gastro-enterologie en hepatologie aan het Universitair Ziekenhuis van Luik.

De tentoonstelling Toilet Tales vraagt aandacht voor de ziekten. Acht jonge, Belgische kunstenaars (Anthea Missy, Amandine Lesay, Kitsune Jolene, Patrick Croes, Pink Painter, Samuel, Toska en VHML) doorbreken op creatieve wijze het taboe. Ze lieten zich inspireren door getuigenissen van mensen met een chronische inflammatoire darmziekte.

Wil je eens gaan ‘pottenkijken’? Dan moet je er snel bij zijn. De tentoonstelling loopt nog tot en met 24 september 2023 in de Koninginnegalerij.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.