Eenzame Uitvaart: zorg voor overledenen zonder familie

Eenzame uitvaarten

Zorgen voor mensen, dat gaat van de geboorte tot het levenseinde. Omdat niet iedereen nabestaanden heeft en daarom niet altijd een gepersonaliseerde uitvaart krijgt, is er een nieuw project: Eenzame Uitvaart. Ook Brugge springt op de kar.

De Eenzame Uitvaart is een sociaal-literair project om overledenen zonder nabestaanden een waardig afscheid te geven. Lokale dichters, waaronder Delphine Lecompte en Frederik Lucien De Laere, engageren zich om de afscheidsvieringen aan te kleden met een persoonlijk stukje poëzie.

Het concept ‘De eenzame uitvaart’ bestaat al sinds 2009 in Antwerpen en sinds 2015 in Leuven. Met het project investeren steden in een menswaardige en gepersonaliseerde uitvaart, voor overledenen zonder naasten of nabestaanden. Ook Brugge sluit nu aan bij deze traditie.

“Stad Brugge voert al enkele jaren actief strijd tegen vereenzaming”, legt schepen van Welzijn Pieter Marechal uit. “De eenzame uitvaart’ ligt in het verlengde van deze filosofie. Wie overlijdt en geen nabestaanden heeft, verdient hoe dan ook een menswaardig afscheid met een mooie toets. Daarvoor schakelen we vanaf nu drie dichters in, die in een beurtrol een gedicht zullen schrijven wanneer wij melding krijgen van een eenzaam overlijden. De tekst wordt op de afscheidsdienst zelf voorgelezen en achteraf samen met een verslag gepubliceerd op de website van De Eenzame Uitvaart ”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.