Laserbehandeling versnelt haargroei na chemo met één maand

lasertherapie chemo

Doctoraatstudente Joy Lodewijckx (UHasselt/Jessa Ziekenhuis) onderzocht de impact van een laserbehandeling op haargroei bij kankerpatiënten. De resultaten zijn positief: “We zien dat haargroei na chemotherapie met een laserbehandeling met één maand versneld.”

In de periode tussen juni 2020 en mei 2022 namen 34 patiënten van het Jessa Ziekenhuis deel aan de HAIRLASER studie van Joy Lodewijckx. Het doel van de studie was het behandelen van haarverlies veroorzaakt door chemotherapie.

“We bezorgden de helft van de deelnemende patiëntengroep een lasertoestel. De andere helft niet. De patiënten die een lasertoestel mee naar huis kregen, vroeg we om gedurende drie maanden (post-chemotherapie) zelf een driewekelijkse laserbehandeling toe te passen. Tegelijk brachten we de ernst van het haarverlies en de levenskwaliteit in kaart. Het resultaat werd tussen beiden groepen vergeleken. Hieruit kunnen wij concluderen dat we met behulp van lasertherapie de haargroei na chemotherapie met één maand kunnen versnellen”, besluit de onderzoekster.

Verder stelde ze ook vast dat de personen opgenomen in de laser groep, een betere levenskwaliteit en een beter zelfbeeld hadden in vergelijking met personen in de controle groep (zonder lasertoestel).

Vervolgstudie

“Eerder dit jaar startten we zelf een vervolgstudie op binnen het Jessa Ziekenhuis. De studie gaat na of het gebruik van lasertherapie in combinatie met hoofdhuidkoeling het haarverlies door chemotherapie kan voorkomen.”

De HAIRLASER-studie volgt de NEUROLASER-studie op, waarin Joy in 2021 al aantoonde dat lasertherapie ook zenuwpijnen na chemo, vermindert.
Beide studies werden gefinancierd door Kom op Tegen Kanker, het Limburgs Kankerfonds en het Limburg Clinical Research Center.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.