De nieuwe challenge: ‘Een week (ge)zonder’

Een week gezonder

Na Tournée Minérale en Try Vegan is er een nieuwe challenge, ‘Een week (ge)zonder’, die de Vlaming weer gezonder wil leren eten. Initiatiefnemers van de campagne zijn Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels.

Amper 5 procent van de Vlamingen eet voldoende groenten en fruit, zo blijkt uit recente cijfers van Sciensano. De Vlaming eet gemiddeld te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten. Bijna zes op de tien Belgen is te zwaar, en zeker 16 procent is obees. Dat bevestigen ook andere rapporten van de WHO en World Obesity Federation.

‘Start to run’

Deze cijfers zijn alarmerend. Om die reden lanceren Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de uitdaging om in juni een week lang gezonder te eten. Dat betekent: meer verse en onbewerkte voeding, gevarieerd en meer regelmatig eten, en plantaardige producten kiezen als basis voor elke maaltijd. Het doel? “Een reset van ons lichaam, zoals ‘start to run’, maar dan voor eten”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Michaël Sels

“We zetten ons af tegen de vele dieetlijstjes of experten die zweren bij wat je allemaal niet mag of juist wél moet eten. We vertrekken vanuit een positieve insteek: méér gezonde producten eten zorgt er automatisch voor dat we ook minder ongezonde dingen binnenkrijgen”, vult Michaël Sels aan. “Doordat we nu zoveel ultrabewerkte voeding eten, weten we niet meer wat we echt eten. We roepen de Vlaming op om zelf te koken met simpele ingrediënten die we allemaal kennen. Voeding is voor veel mensen een nieuwe religie geworden, waarin goeroes je met allerlei exotische producten of onbekende stoffen willen overtuigen van hun gelijk. De challenge wil daar zoveel mogelijk van weg blijven: het is een oproep om van nul te beginnen en terug te keren naar de basis van gezonde voedingsgewoontes.”

Inschrijven?

De uitdaging start op 5 juni. Wie wil deelnemen kan zich registreren op de website www.eenweekgezonder.be. Alle deelnemers krijgen de komende weken alvast tientallen toegankelijke tips om beter te eten en te drinken en advies om etiketten en nutriscores van voedingsproducten te leren ontcijferen. 

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.