Druglijn registreert record, vooral vragen over alcohol

De druglijn alcohol

Steeds meer mensen vinden hun weg naar De Druglijn. Vooral jongeren stellen vragen, en dat gebeurt meestal via de chatbox. Alcohol is het meest besproken onderwerp. 32 procent van de vragen gaan daarover. Cannabis blijkt minder interessant; het percentage vragen daarover gaat in dalende lijn.

Sinds 1994 kan iedereen met vragen over drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen terecht op één adres: De Druglijn. En dat is geweten. Nooit eerder ontving de organisatie zoveel vragen als in 2022. De lijn voerde in totaal 3.614 telefoongesprekken, exact 2.500 chatgesprekken, en beantwoordde 2.411 vragen via mail. Samen zijn dat 8.525 contacten die telkens een persoonlijk antwoord kregen. Deze cijfers betekenen ook dat bijna 6 op 10 vragen aan De Druglijn online gesteld worden.

Het aantal vragen gaat ook in stijgende lijn. Ieder jaar neemt dat aantal met een duizendtal toe. “De nood aan een luisterend oor is toegenomen. We zien daar een bevestiging in van de impact van de Covid-crisis op het mentale welbevinden”, zegt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn.

Alcohol eerst

Vele jaren lang kreeg De Druglijn vooral vragen over cannabis. Het aandeel van alcohol nam jaar na jaar wel toe. 2020 was een kantelpunt. Sindsdien zijn er meer vragen over alcohol dan over cannabis. 32 procent van de vragen ging in 2022 over alcohol. 24 procent over cannabis. De derde plaats is voor cocaïne (18 procent). Op de vierde plaats staat medicatie met 10 procent. Dat is een categorie die verschillende psychoactieve medicijnen zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers en antidepressiva bundelt. Ook het aantal vragen over gamen (9 procent) nam de voorbije jaren toe.

“Vroeger was het minder evident om bij ons aan te kloppen met vragen over alcohol. Dat het nu wel gebeurt, betekent dat mensen duidelijk begrepen hebben dat we niet alleen hier zijn voor illegale drugs. Het helpt ook dat alcohol steeds meer op de maatschappelijke agenda prijkt.”

Jongeren chatten liever

Een op de drie (35 procent) van de oproepers – voor zover de leeftijd bekend wordt gemaakt bij het contact – is jonger dan 25 jaar. In chatgesprekken is dat bijna zes op de tien (57 procent). De telefoonlijn spreekt jongeren duidelijk veel minder aan: slechts een beller op tien was jonger dan 25 jaar. Een telefoongesprek heeft dan weer de voorkeur van vooral veertigers (30 procent) en dertigers (27 procent). Het is dus vooral dankzij het toenemend aantal chatgesprekken dat De Druglijn door steeds meer jongeren gecontacteerd wordt. “Uiteraard zijn dat niet allemaal jongeren die gebruiken, gokken of gamen. Vaak gaat het ook om scholieren en studenten die vragen stellen voor een schoolopdracht. Maar vanuit preventief oogpunt is het heel waardevol dat De Druglijn deze leeftijdsgroep bereikt”, concludeert Tom Evenepoel.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.