Rooming-in: ook familie kan op PAAZ verblijven

Rooming-in

De Psychiatrische afdeling van AZ Rivierenland campus Bornem heeft zopas ‘rooming-in’ geïntroduceerd. Vanaf nu krijgen psychiatrische patiënten er de mogelijkheid om samen met een familielid of naaste te verblijven tijdens een opname.

Rooming-in zorgt ervoor dat de familie meer betrokken is in het traject van de patiënt. Het creëert een veilige en ondersteunende omgeving. “De programma’s zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in de psychiatrie, maar ze hebben hun effect al bewezen”, klinkt het bij AZ Rivierenland, waar rooming-in sinds kort een mogelijkheid is.

Familieleden kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de mentale gezondheid van de patiënt en het verminderen van stress”, zegt dr. Pieter Versyck, psychiater van de PAAZ van AZ Rivierenland. “Het programma kan ook er ook voor zorgen dat er minder stigmatisering is rond psychiatrische aandoeningen.”

Helpen bij herstel

Het programma is vrijwillig en gebeurt steeds in overleg met het behandelteam. Er wordt ook gezorgd voor voldoende privacy, zo werkt men steevast met aparte bedden. “Het voelt goed om mijn broer te kunnen ondersteunen tijdens zijn opname en hem te helpen bij zijn herstel”, zegt Anne, een familielid van een patiënt op de PAAZ-afdeling.

De PAAZ van AZ Rivierenland op campus Bornem is één van de weinige psychiatrische diensten dat een dergelijk programma introduceert. Het ziekenhuis hoopt dat andere zorginstellingen dit voorbeeld zullen volgen en vergelijkbare programma’s zullen aanbieden aan patiënten met psychische problemen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.