Intensief duursporten veroorzaakt meer aderverkalking dan gematigd sporten

Intensief duursporten

Sporten is gezond, dat staat als een paal boven water. Wat met intensief duursporten? Het onderzoek Master@Heart van Jessa Ziekenhuis, UZ Antwerpen en KU Leuven toont aan dat wie een leven lang aan duursport doet, meer verkalking heeft van de kransslagaders met ernstige vernauwingen.

“Dat is toch niet meer gezond”, zeggen we weleens. Is té veel sport effectief ongezond? In 2018 startten radiologen en cardiologen van het Jessa Ziekenhuis, UZ Antwerpen en UZ Leuven de Master@Heart studie. Deze onderzoekt de relatie tussen duursport en slagaderverkalking. Bovendien wilden de onderzoekers de relatie tussen duursport, voorkamerfibrillatie en verlittekening van de hartspier onderzoeken.

Verrassend resultaat

191 levenslange duursporters, die sinds hun prille jeugd gemiddeld meer dan tien uur per week trainen, werden vergeleken met 191 laattijdige duursporters (gestart na de leeftijd van 30 jaar), en 176 actieve gezonde vrijwilligers zonder gekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Uit het onderzoek blijkt verrassend genoeg dat levenslange duursporters meer verkalking hebben van de kransslagaders met meer ernstige vernauwingen.

“Deze resultaten zijn onverwacht en vooralsnog onverklaard. Toch waren ze heel consistent aanwezig”, zegt professor dr. Guido Claessen, cardioloog Hartcentrum Hasselt (Jessa). “In hoeverre dit verontrustend is voor de levensduur van de sporter zal verder onderzocht moeten worden. Er zijn immers nog geen studies die aantonen dat sporters ook een hoger risico hebben op een hartinfarct, wat zich voordoet wanneer het bloedvat dat de hartspier bevloeit volledig wordt afgesloten.”

Sport blijft gezond

Er is met deze studie geen reden om minder te sporten, integendeel. Sporters hebben een bewezen betere levensverwachting dan de algemene bevolking. Bovendien blijft de aantasting van de kransslagaders bij sporters over het algemeen beperkt en duidelijk minder dan wanneer men niet zou bewegen en er een ongezonde levensstijl op na houdt (slecht dieet, roken met als gevolg hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden, suikerziekte en overgewicht).

De studie toont tegelijk aan dat de voordelen van regelmatig sporten al bekomen worden door 150 minuten per week actief te bewegen. Een marathon lopen zorgt er niet voor nog gezonder te zijn of te worden. De studie suggereert zelfs dat de gezondheidseffecten bij zeer intensieve sportbeoefening wat getemperd kunnen worden door ongewenste kransslagerverkalking.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.