“Het is belangrijk om het juiste dier bij de juiste persoon te zetten”

Annelies Flamang

Je hebt mensen die goed kunnen omgaan met mensen. Je hebt mensen die goed zijn met dieren. Maar om aan de slag te gaan met Animal Assisted Interventions, moet je ze alletwee onder de knie hebben. En daarvoor is er in ons land vaak nog te weinig opleidingsaanbod. Maar er wordt aan gewerkt: Annelies Flamang is opleidingshoofd van het postgraduaat dieren in de hulpverlening bij VIVES. 

“Het gebeurt de laatste jaren vaak: men wordt enthousiast over dieren, er wordt geld vrijgemaakt, een zorginstelling start een kleine dierwerking op, en dan na zes maanden steken er problemen de kop op”, zo steekt de experte van wal. “De dieren zijn bang van mensen, maken lawaai, worden vervelend, moeten ook verzorgd worden in de weekends … Er is dus vooral een grote vraag naar professionalisering en praktische kennis.” 

Wat zijn de voordelen van het inzetten van dieren in de zorgsector?  

Annelies: “We gaan vaak een unieke band aan met huisdieren, die heel sterk lijkt op de hechtingsband met andere mensen. Daardoor ontstaan er tussen mensen en dieren vaak relaties die een positieve invloed hebben op de gezondheid, door de gelijkaardige fysiologische reacties die optreden bij mensen die we graag zien. 

Ook belangrijk is zingeving: het bieden van zorg aan dieren kan een krachtige tool zijn voor iemand die plots in een situatie is gekomen waarin die zelf zorg nodig heeft.”  

Wat zijn de voorwaarden om succesvol met animal assisted interventions aan de slag te gaan?  

Annelies: “Er moet commitment zijn vanuit de begeleiding om het welzijn van alle partijen goed te bewaken. Hoe meer ogen er zijn, hoe beter. Er moet iemand met genoeg expertise en kennis van de doelgroep aanwezig zijn om het totaalplaatje te overzien, maar zeker ook kennis rond het gedrag van dieren en de manieren van communiceren is vaak nog onvoldoende verspreid. 

Daarnaast is het ook belangrijk om het juiste dier bij de juiste persoon te zetten. Zo zijn kleine diersoorten minder geschikt voor volwassenen met een beperking, die daardoor hun eigen krachten minder weten te doseren. Je moet per persoon gaan kijken wat de doelstellingen zijn, en wat je daarin kan bereiken met welk dier.”  

LEES MEER OP INFUUS.BE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.