Herbruikbare operatieschorten in het OK, ja of nee?

Duurzame operatieschorten

Een operatiekwartier creëert een berg afval. Nochtans bestaan er duurzame alternatieven voor medische textielproducten, zoals operatieschorten en afdekdoeken. Een studie van reCURE (Universiteit Antwerpen) peilde naar de mening van zorgmedewerkers van het UZA en UZ Gent. Wat blijkt? Meer dan 80 procent staat open voor duurzame alternatieven.

Vier jaar geleden stapte uroloog en chirurg Gunter De Win (UZA) naar Universiteit Antwerpen met de vraag hoe het OK duurzamer kan. Zo ontstond reCURE, een onderzoeksproject dat antwoorden zoekt op de vraag, en rekening houdt met de strikte eisen rond veiligheid, hygiëne, steriliteit en nauwkeurigheid. Daarnaast moeten de producten ook technisch herbruikbaar en reinigbaar zijn. 

Onder zorgpersoneel leeft nog altijd het idee dat wegwerpschorten beter scoren op draagcomfort, gebruiksgemak en bescherming. Toch toont een bevraging van reCURE bij 219 zorgmedewerkers in Vlaamse operatiekwartieren, dat er wel animo is voor duurzame alternatieven. “Een overgroot deel van de zorgprofessionals is bereid om een herbruikbare warmtejas (94 procent), warmtedeken (84,5 procent) en operatiemuts (78,5 procent) te gebruiken”, zegt reCURE-onderzoekster Charlotte Harding (UAntwerpen). Er is minder enthousiasme om te werken met herbruikbare operatieschorten (57,5 procent) en steriele afdekdoeken (48,4 procent).

De gunstige effecten op het milieu zijn groot. “Een herbruikbare operatieschort kan bijvoorbeeld tot zeventig keer opnieuw gewassen en gesteriliseerd worden. In vergelijking met een gewone schort heb je daardoor een verminderde CO₂-uitstoot (-66 procent) en een lager energie- (-64 procent) en waterverbruik (-83 procent). Gevolg: de afvalberg krimpt met 84 procent.”

Proef op de som

Zijn de negatieve ideeën die zorgmedewerkers koesteren over de herbruikbare schorten terecht? Om dat na te gaan deden de onderzoekers in twee universitaire ziekenhuizen (UZA en UZ Gent) telkens vier dagen een proefproject. Daarbij werden in totaal 89 herbruikbare schorten gedragen door de zorgmedewerkers in de operatiekwartiers. Het aantal wegwerpschorten dat zo uitgespaard werd, leverde 16,4 kg minder afval op.

Na afloop peilden de onderzoekers opnieuw naar de houding van het personeel. “We zagen dat de bereidheid om een herbruikbare steriele operatieschort te dragen tot 86,2 procent was gestegen. Bij de eerste bevraging lag dat cijfer nog op 57,5 procent”, concludeert Charlotte Harding. “Een deel van de zorgmedewerkers heeft de terughoudende mening herzien.”

Duurzame operatieschorten
Copyright: Charlotte Harding

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.