Viervoeter op het werk? “De ene hond is de andere niet”

kantoorhond

Het concept ‘kantoorhond’ – een hond die met zijn baasje meegaat naar het werk – raakt stilaan ingeburgerd in de bedrijfswereld. Het is zelfs zo ingeburgerd dat de positieve en negatieve effecten van zo’n hond op werknemers steeds vaker wetenschappelijk bestudeerd worden. Interessant voor zorgorganisaties, want ook daar kunnen kantoorhonden zorgverleners én de bredere omgeving beïnvloeden. Een belangrijke les uit dat onderzoek is echter dat de ene hond de andere niet is, en dat niet alle collega’s staan te springen voor een kwispelende staart op het werk. 

Een viervoeter op de werkplek, het klinkt voor velen als een kinderdroom. Toch is er helemaal niets kinderachtig aan, benadrukt post-doctoraat onderzoekster Joni Delanoeije (KU Leuven). “Wanneer we het hebben over dieren op de werkplek, zeggen sommige mensen meteen: ‘ah, dat is iets dat vooral studenten of jongeren leuk vinden’. Onterecht, zo blijkt uit een bevraging die we deden over een kat op een universiteitscampus. Leeftijd heeft niet per se iets te maken met het enthousiasme voor dieren op de werkplek. Dat was althans niet het geval op de universiteit. Zowel onder de studenten als onder het personeel waren er voor- en tegenstanders.”  

Nu dat misverstand de wereld uit geholpen is, kan Joni meer uitleg geven over het onderzoek dat ze samen met doctoraatstudent Emma Willemen voert. “We merken dat er in de praktijk heel wat bedrijven zijn met een of meerdere kantoorhuisdieren, maar er is weinig bekend over de effecten van zo’n dier op de werkcontext.” Het gaat, voor alle duidelijkheid, over medewerkers die een hond of kat mee naar het werk nemen. ’s Avonds keert de viervoeter met het baasje mee terug naar huis. 

Een (extralegaal) voordeel 

“Er wordt soms te snel van uitgegaan dat een kantoorhuisdier vooral leuk en gezellig is, maar er komt veel meer bij kijken. Wat als een hond een hele dag aan het blaffen is? Wat met collega’s met allergieën? En vindt de hond dat zelf eigenlijk wel leuk? Bovendien komen er in een zorgcontext nog meer vraagtekens bij omtrent regelgeving. Waar er maaltijden worden bereid, moet gewerkt worden met hondvrije zones.”  

De zorgsector staat bekend om haar nijpende personeelstekort. Een hondenbeleid kan een extra troef zijn voor een organisatie om zich te onderscheiden van de concurrentie. “Je kan het zien als een extralegaal voordeel. Een loon bestaat uit meer dan alleen je salaris. Vooral voor millennials (de generatie van mensen geboren tussen 1980 en 1999, nvrd.) kan dit een verschil maken. Zij zijn de grootste generatie hondeneigenaars ooit. Door opvang voor hun hond aan te bieden, kan hun werk-privé balans erop vooruit gaan.”  

One welfare 

Een ander voordeel dat een hond op het werk met zich mee kan brengen, is meer verbinding tussen collega’s. “Een hond brengt je makkelijker in gesprek met anderen. Dat wordt het sociale lijm-effect genoemd en is vanuit de psychologie al in meerdere contexten aangetoond”, vult Joni aan.  

Honden brengen het gesprek op gang en zorgen voor ontspanning, maar we zijn op onze werkplek in de eerste plaats om te werken, natuurlijk. “Of een hond op de werkplek echt een succesverhaal is, hangt daarom af van veel factoren, en persoonlijkheden zijn daar een groot deel van: de persoonlijkheid van het dier, maar ook van de collega’s. Deze zullen onder andere bepalen of de productiviteit niet lijdt onder de aanwezigheid van een kantoorhond.”  

‘One welfare’ is zo een concept dat beschrijft wat de onderzoekster bedoelt. “Als je een ongelukkige hond hebt, wat zich kan uiten door bijvoorbeeld veel blaffen of agressief gedrag vertonen, dan krijg je ook een ongelukkige omgeving. Dat creëert een negatieve spiraal. Wil je een hond op de werkplaats? Zorg er dan voor dat je met de juiste expertise investeert in het welzijn van het dier. Enkel op die manier bekom je een win-winsituatie voor zowel het dier als voor de werkplek.”  

LEES MEER OP INFUUS.BE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.