Manneke Pis in verplegersuniform

Manneke Pis in verplegersuniform

Op 1 april verzamelden verpleegkundigen uit heel België zich in Brussel voor de slotdag van de roadshow van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB). Manneke Pis hulde zich voor de gelegenheid ook in een verplegersuniform.

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) vierde zopas haar 70ste verjaardag. De vzw die de belangen van de sector vertegenwoordigt, doorkruiste voor de gelegenheid én om verpleegkundigen te bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis, het land.

“We willen verpleegkundigen bedanken voor hun dagelijkse toewijding die ze al jaren verrichten. Het is meer dan ooit belangrijk om de maatschappelijke meerwaarde van het beroep in de kijker te zetten”, zegt Marc Koninckx, voorzitter van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België.

Acht voorstellen voor Vandenbroucke

Ondanks het tekort aan verpleegkundigen, blijkt uit voorlopige resultaten van een Europees doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Antwerpen dat mensen een positief beeld hebben van verpleegkundigen. Zo geeft 98 procent van de bevraagden aan een hoog of zeer hoog respect te hebben voor verpleegkundigen. Bovendien zou bijna de helft van de bevraagden (46,9 procent) hun kinderen aanmoedigen als ze verpleegkunde zouden willen studeren. Daar tegenover blijkt dat 70 procent verpleegkunde als een zwaar beroep beschouwt en 60 procent vindt het minder aantrekkelijk dan voor de pandemie.

“We moeten de huidige en de volgende generatie enthousiasmeren om een carrière in verpleegkunde te kiezen. Voorlopige cijfers van het doctoraatsonderzoek tonen dat 68 procent van de bevraagden een beperkte of zeer beperkte kennis heeft over de functie-inhoud van de job.” Om de positieve verandering te bewerkstelligen, presenteerde AUVB acht voorstellen aan de minister van Volksgezondheid, Vandenbroucke. Zo streeft de organisatie naar een sterker imago voor het beroep, de erkenning van verpleegkunde als zwaar beroep, en het realiseren van een goede werk-privébalans.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.