Nieuw oncologisch dagziekenhuis start met ‘verwenweek’

Verwenweek Imelda

In het oncologisch dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis is het deze week ‘verwenweek’. Na weken van verbouwingswerken – en de daarbij horende overlast – worden de patiënten extra in de watten gelegd met fijne extraatjes. Bovendien worden ze nu ook getrakteerd op een vernieuwde dienst mét uitzicht op groen.

Het oncologische dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis, ook wel gekend als Dagziekenhuis 2, bestaat ruim 15 jaar. Het is een dienst waar patiënten met kanker en internistische patiënten komen voor behandeling en begeleiding. Om de patiënten een warme en gezellige omgeving te bieden, werd de afdeling grondig aangepast. Het resultaat is er nu: een huiselijke plek waar het aangenaam verblijven en werken is. Na maanden van verbouwingen zijn de medewerkers trots op de nieuwe werkplek.

nieuw oncologisch dagziekenhuis imelda
Het oncologisch dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis na de verbouwingswerken.

“Wie binnenkomt in het vernieuwde oncologische dagziekenhuis merkt meteen dat er meer licht is. De dienst heeft een zachte uitstraling door het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen én er is een vernieuwde onthaalbalie”, laat het ziekenhuis weten. Bij de bouw van deze balie werd rekening gehouden met patiënten in een rolstoel: een verlaagd stuk balie zorgt ervoor dat ook zij op ooghoogte een gesprek kunnen voeren.

Een aantal patiëntenkamers werden vervangen door een lounge waarbij patiënten niet in bed liggen, maar in een comfortabele zetel plaatsnemen met zicht op de bomen van het Imeldadomein. De zetels worden van elkaar gescheiden door een gordijn, wat ook zorgt voor de nodige privacy. Voor de persoonlijke gesprekken tussen zorgverleners en de patiënt is een nieuwe, aparte gespreksruimte voorzien.

Ook de verpleegpost werd in een nieuw jasje gestoken. Heel wat zaken werden ingebouwd zodat los materiaal op de werkplek tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast werd bij de opbouw gezorgd voor een ergonomische werkplek, door verhoogde werkbladen, het gebruik van veel lades, ingebouwde naaldcontainers en vuilbakken op werkhoogte en ergonomische stoelen.

Een andere manier van werken

“Voor patiënten zorgt de huiselijke sfeer en het zicht op het groen voor een heel ander gevoel”, beaamt hoofdverpleegkundige Vanessa Steegmans. “Deze week vroeg iemand uitdrukkelijk naar een zetel mét het panoramisch zicht. Dat onze verpleegpost dankzij de vele ramen eigenlijk midden in het groen zit, maakt het tot een heel aangename werkplek. Het is een fijne ruimte die rust uitstraalt en energie geeft.”

Ook de werking werd aangepast. Zo wordt de voorprik (een bloedafname die een dag op voorhand wordt gedaan, om te kijken of de therapie kan doorgaan, nvdr.) de dag voordien afgenomen. Vroeger gebeurde het op de dag van het bezoek zelf, wat zorgde voor wachttijden tot de bloedanalyse bekend was. Nu loopt er een proefproject met een externe firma die langsgaat bij de patiënt thuis. Patiënten die dichtbij het ziekenhuis wonen kunnen de dag voor hun gepland bezoek de voorprik ook in het ziekenhuis zelf laten doen.

Verwennerij

Omdat de werken in het dagziekenhuis heel wat hinder met zich meebrachten, werden de patiënten een week lang extra in de watten gelegd tijdens een heuse verwenweek. De oncodiëtisten zorgden voor lekkere hapjes en verfrissende smaakwaters mét recepten en een woordje toelichting. Een team vrijwilligers ging langs op de kamers voor massages en het voorlezen van gedichten en verhalen. Er werden gratis start-to-yoga sessies gegeven door Sofie De Vuysere, arts in het ziekenhuis en (ex-)kankerpatiënte. En voor iedereen was er een attentie: vrijwilligster Jenny van het ziekenhuis heeft hiervoor tekeningen ontworpen, die de leerlingen van GEBO (Bonheiden), De Knipoog (Rijmenam), De Parel (Mechelen) en de St. Annaschool (Baal) hebben ingekleurd. Zo zorgden ze voor fleurige wenskaarten die samen met een zakje bloemenzaad aan alle patiënten werden gegeven. Van de Mechelse Baha’i gemeenschap ontvingen de patiënten kraanvogels als teken van geluk en hoop.

nieuw oncologisch dagziekenhuis imelda2
Van de Mechelse Baha’i gemeenschap ontvingen de patiënten van het oncologisch dagziekenhuis kraanvogels als teken van geluk en hoop.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.