Tuberculose weldra wellicht weer meest dodelijke infectieziekte

tuberculose

De afgelopen drie jaar was Covid de meest dodelijke infectieziekte, maar tuberculose herwint terrein. Zowel de oorlog als de vluchtelingenstroom zorgen ervoor dat tbc opnieuw makkelijk verspreidt. Ook in België steeg het aantal gevallen op een jaar tijd met 5 procent.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie raakten in 2021 10,6 miljoen mensen besmet met tuberculose. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar voordien. Toen overleden 1,6 miljoen mensen aan de ziekte.

De ziekte verspreidt zich over heel de wereld, maar slaat het gemakkelijkst toe bij mensen die in kwetsbare omstandigheden leven. Denk hierbij aan daklozen of vluchtelingen, maar ook aan mensen die lijden aan HIV of diabetes. Ook in België maakt de ziekte slachtoffers. Zo steeg het aantal tuberculose-gevallen in België op een jaar tijd met 5 procent. Het aantal gevallen met tuberculose van voor de pandemie lijkt nog niet bereikt. Toch moeten deze gegevens voorzichtig worden geïnterpreteerd. Damiaanactie vermoedt namelijk dat de druk op de zorg in volle pandemie als gevolg had dat tbc minder werd gediagnosticeerd.

“Tijdens de covidperiode konden minder tbc-gevallen gediagnosticeerd worden. Ook konden mensen die wél al in behandeling waren, die soms noodgedwongen niet verderzetten. Dat heeft de inspanningen van de voorbije 14 jaar tenietgedaan”, zegt Dr. Lena Fiebig, directeur programmawerking van Damiaanactie.

60 procent geïdentificeerd

In België krijgen jaarlijks 800 tot 900 mensen te horen dat ze tuberculose hebben. Eén op de drie gevallen bevindt zich in onze hoofdstad en 20 procent daarvan is dakloos. Door de moeilijke levensomstandigheden van die laatste groep is het moeilijk om de behandeling te volgen en af te maken.

De WHO heeft als doelstelling om de tuberculose-epidemie tegen 2035 onder controle te hebben. Om dat te halen, moet het aantal mensen dat aan tbc sterft, met 95 procent dalen. Ook het aantal besmettingen moet met 90 procent worden teruggedrongen. Die uitdaging is groot, zeker als je weet dat men schat maar 60 procent van de gevallen met tbc te diagnosticeren.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES