Een beestig bezoek voor elke patiënt in Villa Samson

Villa Samson

Alle zorgen even van je af zetten? Dat kunnen patiënten van het UZ Brussel in Villa Samson, op amper enkele passen van het ziekenhuis. De bron van die ontspanning? De huiskatten, een achttal honden van vrijwilligers en de huisdieren van de patiënten zelf. Het afgelopen jaar kreeg het diervriendelijke huis maar liefst 1.355 patiënten over de vloer. Maar ook medewerkers kunnen er terecht, onder de vlag van Villa Veerkracht. 

Vicky De Baere coördineert de werking van Villa Samson, met het trouwe gezelschap van haar eigen hond, Obie. “Villa Samson is nu vijf jaar open, en begon als een plek waar patiënten tijd konden doorbrengen met onze huiskatten, of bezoek konden krijgen van hun eigen huisdier. Vaak vergeten we dat honden of katten ook een deel zijn van de familie. Voor sommige patiënten is dat zelfs de enige familie die ze hebben. Ze krijgen hen dus ook maar wat graag op bezoek.”  

Genoeg dieren voor iedereen 

Al snel werd de werking van de villa uitgebreid. Dagelijks komt een vrijwilliger langs met diens eigen hond. Zo kunnen ook patiënten zonder eigen huisdieren van het beestige gezelschap komen genieten. Het UZ Brussel is een voornamelijk acuut ziekenhuis, met enkele afdelingen waar patiënten langere tijd kunnen vertoeven. Het zijn de patiënten van die afdelingen die het vaakst bij Villa Samson komen, vertelt Vicky. “Op maandag komt de kinderpsychiatrie, op dinsdag en donderdag pediatrie en op woensdag en vrijdag volwassenen van bijvoorbeeld oncologie, neurologie, revalidatie of geriatrie. Iedereen mag langskomen, als ze toestemming hebben van de behandelende arts, en voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moeten wonden bijvoorbeeld goed ingebonden worden.”  

De reacties vanop de afdelingen zijn alvast lovend. “Alle mensen die op bezoek komen zijn positief: patiënten, begeleiders en zorgverleners. Zo krijgen we goede mond-aan-mondreclame, waardoor onze werking ook meer bekendheid krijgt.” En dat is belangrijk, want Villa Samson is afhankelijk van sponsors en donoren. Ook binnen het ziekenhuis kunnen goede woordjes wonderen doen. “Op heel veel diensten hebben we nu ook verpleegkundigen die meedenken en zorgvragen oppikken.”  

“Honden bieden comfort en veiligheid” 

De honden die langskomen hebben allemaal een opleiding achter de rug. Zij knuffelen met de kinderen, of springen bijvoorbeeld door hoepels. “Zo’n oefeningen kunnen echt een boost geven aan het zelfvertrouwen van kinderen, maar de honden bieden ook comfort en veiligheid.”  

Op dit moment wordt er zelfs therapie gegeven in de villa, door een psychologe van de afdeling kinderpsychiatrie. “Daar zijn we pas vorig jaar mee begonnen, maar het slaat goed aan dat we nu aan een zorgpad werken voor kinderen met een trauma.”  

Ervaringsdeskundig 

De helende werking van dieren kent Vicky zelf maar al te goed, sinds ze zelf de diagnose van borstkanker kreeg, amper enkele weken nadat ze Obie in huis had genomen. “Die hond was daar, naast mij, voor mij. Op momenten van onzekerheid, maar ook als ik thuis kwam van behandelingen. Bovendien hield hij mij in beweging. Zo’n dier heeft effect op elk vlak: psychologisch, sociaal en lichamelijk. En dat zie ik hier ook gebeuren met patiënten.”  

Hoe dat effect er dan precies uitziet, is moeilijk te voorspellen, weet Vicky. “Je kent het dier wel, maar de patiënt niet. Hoe de interactie verloopt, is dus altijd een verrassing. Laatst kregen we een dame over de vloer die net haar zicht verloren was. Op het moment dat zij hier zat, kwamen er drie katten voor haar neus liggen, en die zijn daar ook blijven liggen tot ze weer vertrok. Het enige dat wij nog moesten doen was haar hand nemen en leiden. We spelen in op wat we zien gebeuren. Dieren zijn sponzen, die voelen aan wat nodig is, en de interactie volgt vanzelf. En soms gebeurt er ook niets, zoals bij de tieners van de kinderpsychiatrie soms het geval is. Dan hebben ze geen zin in interactie, en dat is ook helemaal oké”, besluit ze. “Zelfs zonder interactie heeft de aanwezigheid van dieren een helend effect.” 

LEES MEER OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.