Maak kennis met de ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-koffer

EHBD-koffer dementie

Omgaan met mensen met dementie is niet altijd makkelijk. Veel mensen vinden het confronterend en weten niet goed hoe de situatie aan te pakken. Daarom lanceert WoonZorgNetwerk Edegem, samen met Bibliotheek Edegem, een ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-koffer.

“Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met dementie. De confrontatie daarmee kan behoorlijk ingrijpend zijn. Dan start voor familieleden, mantelzorgers, naasten en de kennissenkring de zoektocht naar informatie”, licht Ilse Van Montfort, dagelijks verantwoordelijke van Woonzorgcentrum Immaculata, toe.

De EHBD-koffer is een laagdrempelige manier om toch de juiste kennis en omgangstips mee te geven aan gezinnen die met de aandoening geconfronteerd worden, en om het thema bespreekbaar te maken in ieder gezin. In de koffer zitten boeken, spelmateriaal, folders, flyers, dvd’s en brochures over dementie en het thuiszorg- en mantelzorgaanbod.

“We voegen ook een evaluatieformulier toe zodat de gezinnen feedback of suggesties kunnen geven over de inhoud van de koffers. Of je nu kleuter, lagereschoolkind, puber of volwassene bent, in de koffer vind je materiaal voor iedereen. Met het materiaal kan het thema dementie binnen het gezin bespreekbaar worden en hopen we het taboe rond de aandoening nog meer te doorbreken”, aldus Ilse. 

Samen Mens

De EHBD-koffer is één van de projecten die WoonZorgNetwerk Edegem uitwerkte binnen Samen Mens, een traject rond dementie, gesteund door de Vlaamse Overheid en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het is een samenwerking tussen Lokaal Dienstencentrum Den Appel, ThuisZorg Immaculata en woonzorgcentrum Immaculata.

Eén van de koffers kan men uitlenen in de bib, de andere twee zijn verkrijgbaar bij het onthaal van WoonZorgNetwerk Edegem. De maximumtermijn voor het uitlenen van de koffer is acht weken.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.