Verpleegkundige Joeri terug van Turkije: “Ik was permanent van wacht”

Joeri 2

Verpleegkundige Joeri Busschaert is terug thuis na een intense B-FAST-opdracht in Turkije. Hij was de enige röntgenlaborant/verpleegkundige in het veldhospitaal en deed regelmatig een beroep op de ‘radiologen op afstand’ van het Jan Yperman Ziekenhuis.

Joeri, RX-verpleegkundige in het Jan Yperman Ziekenhuis, ging als vrijwilliger met B-FAST naar Turkije. Daar is het veldhospitaal in Kirikhan nog altijd operatief. Iedere dag worden er meer dan honderd patiënten verzorgd. Joeri verbleef er van 24 februari tot en met 10 maart, en deed ruim vierhonderd onderzoeken.

“Het veldhospitaal bleef dag en nacht open”, vertelt Joeri nu hij terug thuis is. “Overdag nam ik röntgenfoto’s van zowel ambulante als gehospitaliseerde patiënten. Ik hielp ook regelmatig mee in het operatiekwartier om voor extra beeldvorming te zorgen. ’s Avonds ging de polykliniek dicht maar ik bleef stand-by voor eventuele spoedgevallen. Ik was de enige röntgenlaborant/verpleegkundige ter plaatse en dus was ik permanent van wacht.”

Iedere dag zag hij tientallen patiënten. “Ongeveer evenveel als in het Jan Yperman Ziekenhuis, maar mentaal was dit toch een stuk lastiger”, vertelt hij. “Bijna iedereen zat er in de miserie. Ze verloren hun thuis, familie, vrienden, en wilden hun verhaal kwijt. Ik zag veel tranen omdat het bij mij rustig was. Mensen waren even weg van de massa, het pijn, de droefenis en de kou. Ons luisterend oor, het schouderklopje, de hulp… Het werkte louterend.”

Radiologen op afstand

Omdat Joeri er de enige röntgenlaborant/verpleegkundige was, deed hij af en toe een beroep op zijn collega’s ‘radiologen op afstand’ van het Jan Yperman Ziekenhuis. “Toen hij vertrok, liet ik weten dat hij mij mocht ‘roepen’ indien hij hulp nodig had”, vertelt radiologe Julie Desimpel. “Al snel bleek dat hij er voor interpretatie van de foto’s alleen voor stond omdat er in het team geen artsen aanwezig waren gespecialiseerd in medische beeldvorming. Hij mailde me met de vraag om hem af en toe te helpen bij moeilijke diagnoses. Als snel sprongen mijn collega-artsen op de kar met als resultaat dat we zo goed als dagelijks van hem röntgenfoto’s doorgestuurd kregen. Hij is namelijk super geëngageerd. Ik heb enorme bewondering voor wat Joeri daar ter plaatse deed.”

In totaal hielp B-FAST er meer dan 3.500 patiënten. Vandaag is het overgedragen aan Turkse gezondheidsmedewerkers.

Het veldhospitaal van B-FAST is overgedragen aan Turkse gezondheidsmedewerkers.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.