ZNA Middelheim is tijdelijk ook kunstmuseum

ZNA Middelheim kunstmuseum

Bezoekers, patiënten en medewerkers van ZNA Middelheim kunnen het komende half jaar werken van Belgische kunstenaars ontdekken in het ziekenhuis. Op zeven verdiepingen hangt een kunstwerk in de centrale hal tussen de vleugels van het gebouw. Alle werken hebben een link met de nabijgelegen afdeling.

Voor de tentoonstelling werkt Ziekenhuis Netwerk Antwerpen samen met het Pasfoundation Fonds van de Koning Boudewijnstichting. Dit fonds ontsluit collecties van Belgische kunstenaars op opvallende locaties. ZNA is het eerste ziekenhuis dat kunst van het fonds in de kijker zet.

Doel van de tentoonstelling is om patiënten, bezoekers en medewerkers te laten stilstaan en genieten van kunst. “Het gaat om een mix van moderne kunst, soms kleurrijk, soms strak en vaak ook met een knipoog. Een QR-code bij elk werk verwijst naar de biografie van de kunstenaar en een ruimere presentatie van zijn of haar werken ter nadere kennismaking”, legt Sylvie Van Dun, PR-manager bij Pasfoundation, uit.

ZNA draagt de collectie mee uit waardoor de kunstwerken bij een nieuw en breder publiek terechtkomen. Zo kan ZNA genieten van wisselende exposities en biedt het ziekenhuis een plaats voor kunst als helende en verbindende kracht.

Protest

De tentoonstelling geeft bekende en minder bekende Belgische kunstenaars meer zichtbaarheid. Het gaat om werken van Camiel Van Breedam, Willy De Sauter, Ado Hamelryck, Piet Stockmans, Vincent Van Den Meersch, Hugo Duchateau en Jacques Charlier.

De Antwerpse kunstenaar Camiel Van Breedam brengt het werk ‘Zo vrij als een ‘Belgische vogel’ in de natuur’ op de vierde verdieping. Deze assemblage is een stil protest tegen de wegwerpmaatschappij. Het is tekenend voor zijn oeuvre dat bol staat van de maatschappelijke reflecties, met aandacht voor duurzaamheid.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.