AZ Groeninge krijgt Gault&Millau label voor maaltijden

Gault&Millau AZ Groeninge

AZ Groeninge behaalde als eerste ziekenhuis het kwaliteitslabel van Gault&Millau voor patiëntenmaaltijden. Gedurende het audit-traject kwamen inspecteurs op acht verschillende momenten, telkens 16 maaltijden proeven.

Het audit-traject startte begin 2022. Tijdens dit traject ontving het Kortrijkse ziekenhuis op acht verschillende momenten de inspecteurs. Die proefden telkens 16 maaltijden en dieetvarianten. Dat traject werd zopas succesvol afgerond.

De warme maaltijden werden vakkundig geanalyseerd. Smaak, aroma, textuur, consistentie maar ook smaakevenwicht en smaaksamenhang zijn belangrijke maatstaven. Verder besteedde de Gault&Millau-inspecteurs aandacht aan criteria zoals serveertemperatuur, versheid en seizoengebondenheid van de ingrediënten, finale afwerking, presentatie en conformiteit tussen de beschrijving op het bord en de realiteit. Het kwaliteitslabel behalen is geen eitje.

Bij het ziekenhuis reageert men vanzelfsprekend erg trots. “We beschouwen de kwaliteit van onze maaltijden als cruciaal in het helingsproces van onze patiënten”, zegt Tino Gabriel, directeur Financiën en Administratie van AZ Groeninge. “Onze patiënten werden in heel het proces betrokken”, vult Philip Dupont, manager facilitaire diensten, aan. “Ze zijn meermaals bevraagd, en dat over alle afdelingen heen, van geriatrie tot materniteit.”

Teamwerk

Gault&Millau juicht het sterke teamwerk toe: “Zonder de medewerking van het enthousiaste keukenteam en zonder de gemotiveerde ingesteldheid van de directie die daarvoor de nodige middelen ter beschikking stelde, zouden we dit project nooit succesvol afgerond hebben.”

De maaltijden werden ook beoordeeld op vlak van voedingswaarden. Daarvoor heeft het ziekenhuis een team van tien diëtisten die, in overleg met artsen en verpleegkundigen, instaan voor de nutritionele samenstelling van patiëntenmaaltijden.

De kwaliteitserkenning geldt voor een periode van één jaar en is nadien onderworpen aan periodieke controles. “Dit smaakt naar meer”, besluit Philip Dupont.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.