UZ Leuven: “Nood aan reorganisatie en terugbetaling obesitaszorg”

Obesitas

Het aantal mensen met overgewicht en obesitas neemt wereldwijd toe, ook bij ons. Dat eist zijn tol op vlak van oversterfte en maatschappelijke kosten. Toch schiet België tekort in obesitaszorg, stelt de obesitaskliniek van UZ Leuven. Zij ontwikkelden een stappenplan voor een betere obesitaszorg.

Tijdens de coronapandemie werden zwaarlijvige mensen ernstiger ziek en kwamen ze vaker op intensieve zorg terecht. De Wereldgezondheidsorganisatie erkende in 1948 al obesitas als chronische ziekte, wat betekent dat mensen die eraan lijden recht hebben op een adequate behandeling. “Maar daar schiet ons land tekort”, vindt UZ Leuven.

De obesitaskliniek ontwikkelde samen met de Belgian Association for the Study of Obesity en Eetexpert een stappenplan voor de organisatie van obesitaszorg in de brede regio. Die kan dienen als leidraad om de ziekte bespreekbaar te maken en te behandelen. Het moet ook helpen in het onderscheid maken tussen commerciële organisaties die inspelen op afvallen en medische hulpverlening.

Terugbetaling

De huisarts vormt een spilfiguur in de handleiding. Die kan, indien nodig, doorverwijzen. “Niet alle zwaarlijvigheid moet men medicaliseren, heel wat mensen zijn prima geholpen door de huisarts, diëtist of met psychologische begeleiding”, zegt obesitasspecialist prof. dr. Bart Van der Schueren.

Bart Van der Schueren
Obesitasspecialist prof. dr. Van der Schueren.

Bij meer complexe zorgnoden kunnen erkende obesitascentra een essentiële sleutelrol spelen. Daarnaast voorziet het stappenplan in meer samenwerking tussen huisartsen, diëtisten, psychologen, endocrinologen en abdominaal chirurgen.

Ook hoopt het ziekenhuis op een terugbetalen van de zorg bij overgewicht en obesitas. “De terugbetaling van behandeling en opvolging van obesitas is dringend nodig”, klinkt het. “Obesitas heeft niet alleen vroegtijdig overlijden tot gevolg, maar ook diabetes, hart- en- vaataandoeningen, kanker en slaapapneu. Bovendien zijn er grote psychische en sociale gevolgen. Dat kost de overheid handenvol geld en zorgt voor een belasting van het gezondheidszorgsysteem”, aldus dr. Van der Schueren.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.