Podcastreeks maakt sterven bespreekbaar met kinderen

podcastreeks palliatieve zorg voor kinderen

Hoe leg je aan een kind uit dat iemand ongeneeslijk ziek is? Vier laatstejaarsstudenten verpleegkunde proberen het aan de hand van een podcastreeks en een troostboekje.

Ellen Van Mol, Carolien Verheyen, Elise Deproost en Kaat Van Gestel studeerden samen verpleegkunde aan de Thomas More Hogeschool. Als eindwerk kozen ze om rond het thema palliatieve zorg bij kinderen te werken. Het resultaat is een mooi troostboekje en een podcastreeks die palliatieve zorg en de dood bespreekbaar maakt. De doelgroep zijn kinderen van 6 tot 12 jaar.

De podcast bundelt ervaringen van kinderen en professionele toelichting van experten in de sector. In drie afleveringen wordt er ingezoomd op verschillende thema’s: ernstig ziek zijn, emoties bespreken en het rouwproces. Er is ook een bijhorende folder voorzien. Deze geeft tips aan ouders om het thema aan te kaarten.

“Het is een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt. In onze ervaringen als verpleegkundigen in spe, zowel op de werkvloer als privé, voelden we taboe rond kinderen betrekken bij palliatieve zorgen. Met dit project willen we hier verandering in brengen”, laten de studenten weten. “We zijn erg blij dat we het project goed konden afronden en dat onze materialen nu ook via het Wit-Gele Kruis (waar ze hun stage deden, nvrd.) beschikbaar worden gesteld.”

Beluister hier de eerste aflevering van de podcastreeks. Ook het troostboekje kan je hier gratis raadplegen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.