Us-momentjes (met Herr Seele) brengen kankerpatiënten samen

US-momentjes

Het oncologisch dagziekenhuis van Jan Yperman Ziekenhuis trapte februari af met een nieuw initiatief: us-momentjes. Deze laagdrempelige sessies brengen kankerpatiënten samen voor een gemoedelijke babbel. Onmisbare ingrediënten zijn: koffie, gebak en begrip.

Us-momenten zijn infosessies en workshops, al dan niet met een creatieve inslag. De bedoeling is enerzijds om kankerpatiënten te informeren, en anderzijds om ze een mentale opkikker te geven. Het eerste us-momentje vond plaats op 1 februari, met niemand minder dan Herr Seele. Samen met de deelnemers tekende de bekende illustrator een Cowboy Henk-schilderij op de muur van een ziekenhuisgang. Thema van het moment was mentale gezondheid.

“We vragen vaak aan onze patiënten waar ze nood aan hebben, wat we beter kunnen doen”, vertelt oncologisch verpleegkundige Patricia, een van de initiatiefnemers van het project. “Zo merkten we dat er vraag was naar laagdrempelig contact met andere patiënten. Een losse babbel, een activiteit samen, op een ander moment dan tijdens hun behandeling. Dat kan deugd doen. Het gaat dan eens over iets anders dan hun ziekte.”

Luisteren naar patiënten

Op die manier kwam Patricia, samen met collega-verpleegkundige Doortje Knockaert, op het idee voor de us-momentjes. “De directie en artsen waren meteen gewonnen voor het voorstel. We plannen momenteel vijf us-momenten per jaar.” Op het programma staan workshops rond paascreaties en kerststukjes, en infosessies rond gezonde voeding en seksualiteit. Jan Yperman neemt de kosten op zich. Voor de workshop wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het materiaal.

Patricia, Doortje en collega’s willen vooral blijven luisteren naar wat de patiënten echt willen. “Enkele mannen lieten ons weten dat ze de paas- en kerstworkshops niet zo zagen zitten, maar graag wel een kaartje zouden leggen”, lacht Patricia. “En dus gaan we dat ook voorzien.”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.