Een dikke merci in Regina Coeli

Ontwerp zonder titel(1)

“Ze laat zich door alle chaos niet van haar stuk brengen” 

‘Achter elk sterk team staat een standvastige verantwoordelijke’, dat is wat verpleegkundige Mina El Azimani dacht toen ze de INFUUS-redactie contacteerde om hoofdverpleegkundige Mieke Verstraete in de bloemetjes te zetten. Met veel plezier zakten we naar de afdeling Rozelaar in het woonzorgcentrum Regina Coeli in Brugge af om Mieke met een fleurige bos bloemen te verassen.  

Mieke Verstraete werkt al 19 jaar in het woonzorgcentrum. Momenteel neemt ze de afdelingen Rozelaar, Maretak en de nachtdienst onder haar vleugels. De collega’s van Mieke omschrijven haar als een verantwoordelijke met een peperkoekenhart voor zowel het zorgpersoneel als de bewoners.  

Waarom verdient Mieke de bos bloemen?  

“Ik vind dat Mieke het boeket verdient omdat we een moeilijke periode achter de rug hebben. Mieke was misschien niet altijd fysiek aanwezig, maar je kon ze ten alle tijde bereiken. We zouden zeker geen andere verantwoordelijke dan Mieke willen wensen.”  

“Haar slogan is altijd: ‘het komt wel goed, ongeacht in welke situatie je zit.’ Ze is soms wat chaotisch, maar blijft onder druk rustig waardoor alles altijd goed komt.” 

Wat bedoel je met een moeilijke periode? 

“De coronacrisis en het personeelstekort. Alle druk kwam op Mieke haar schouders terecht. Zelfs tijdens haar vakantie werd ze voor haar werk gestoord, maar ondanks alles bleef ze positief en begripvol. Ze laat zich door alle chaos niet van haar stuk brengen en ze zegt dan: ‘we lossen dat wel op, zorg vooral voor jezelf.’ Ze zorgt goed voor haar team en beschouwt hen als een familie. Een huiselijke sfeer op de afdeling vindt Mieke belangrijk en die creëert ze ook. Om voor iedereen goed te doen, zou ze zich in een acht wringen.” 

Wat maakt Mieke zo speciaal?  

“Mieke ziet in ieder persoon het goede en vindt dat iedere collega zijn eigen kwaliteiten bezit. Verpleegkundigen en zorgkundigen behandelt ze gelijk. Ze heeft haar hart op de juiste plaats.”  

“Ze is erg empathisch, niet alleen naar de bewoners, maar ook naar ons toe. Wanneer Mieke ‘s ochtends op het werk toekomt, groet ze iedereen met een goedendag. Dat is een schitterende eigenschap van een verantwoordelijke. Ondanks dat ze verschillende afdelingen onder haar hoede heeft, blijft ze hét luisterend oor van Regina Coeli. Soms gaat het er met een lach en een traan op de werkvloer aan toe. Mieke kan met je meelachen, maar ook meehuilen.”  

“Eigenlijk hoort het als verpleegkundige niet om tijdens onze job te wenen, maar van Mieke mag dat. We kennen allemaal onze grenzen, maar als we er eens overgaan dan begrijpt ze het. Bovendien houdt ze rekening met de wensen van alle werknemers. Op de afdeling hebben we een wensenboek waarin we onze wensen mogen noteren. Bijvoorbeeld, als een collega een dag vrijaf wil nemen om voor de kleinkinderen te zorgen, dan schrijft die dat erin. Mieke creëerde dat wensenboek en ze is ook flexibel in het wisselen van shiften. Zolang er voldoende personeel op de werkvloer is, maakt het haar niet uit dat we een wissel doorvoeren. Op onze afdeling gaan wensen vaak in vervulling.”  

Heeft de coronacrisis jullie als team sterker gemaakt?  

“Er was veel verloop tijdens de coronacrisis, maar de collega’s die overblijven, hangen relatief goed aan elkaar. We mogen zeggen dat we een sterk team zijn. Op een gegeven moment zaten we met zes tekorten en vonden we geen personeel om dat op te vangen. Het is geen makkelijke doelgroep waarmee we werken en in de zorg is het overal moeilijk om personeel te vinden.”  

“We zijn één team en maken dat onze bewoners het hier naar hun zin hebben. De naam van de afdeling, Rozelaar, laat het uitschijnen. Het is een struik met verschillende bloemetjes aan. We werken met diverse karakters samen, zowel bewoners als collega’s. We zeggen altijd: ‘een sterk team maakt de verantwoordelijke, en de verantwoordelijke maakt haar team.’ Die combinatie is in Regina Coeli eigenlijk zeer mooi desondanks dat we allemaal verschillend zijn. Mieke komt met iedereen overeen en dat maakt haar zo speciaal. Ze verdient deze bos bloemen.” 


Wil je jouw collega ook graag eens bedanken voor alle steun, hulp of al het plezier samen op de werkvloer? Dat Kan! Mail naar hallo@infuus.be en wie weet ben jij in onze volgende editie aan de beurt.

Met dank aan onze partner Fleurop voor de mooie bloemen.


Lees ook op INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.