‘Voelschorten’ prikkelen zintuigen mensen met dementie

voelschorten

Een voelschort – een kussen of deken met daarop lintjes, belletjes en knopen genaaid – prikkelt de zintuigen. Volgens vzw S-Plus, dat de schorten schenkt aan woonzorgcentrum De Zeventorentjes, een goede manier om contact te leggen met mensen met dementie.

Meer dan 200.000 mensen in België hebben dementie. Door de toenemende vergrijzing zal dat aantal de komende jaren toenemen. Het is om die reden dat Mintus-woonzorgcentrum De Zeventorentjes met plezier een voelschort in ontvangst nam.

“We gebruiken de schorten bij mensen die leven met dementie in de derde en vierde fase”, vertelt Ellen Kimpe, educatief medewerker S-Plus, een vereniging die ouderen stimuleert te participeren in de samenleving. “Dit wordt ook wel de ‘verborgen en verzonken ik-fase’ genoemd. Contact leggen is voor omstaanders dan steeds moeilijker. De schorten proberen een stukje van die ‘spreekwoordelijke mist’ te doorbreken.”

Het begin van een gesprek

Ouderen kunnen aan de voelschort aaien, friemelen en prutsen. Dat prikkelt de zintuigen en werkt rustgevend. Het monotone gedrag van mensen met dementie wordt op die manier op een veilige, aangename manier doorbroken.

“Soms ontstaat er naar aanleiding van de schort oogcontact, of komt er zelfs een gesprek op gang. Andere bewoners van het WZC willen er ook aankomen, of ze zien of horen iets waarop ze reageren. Zo doorbreken we het sociaal isolement en bevorderen we het welbevinden van mensen met dementie.”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.