Slechts helft vrouwen laat zich tijdig controleren op baarmoederhalskanker

baarmoederhalskanker

Vrouwen zijn onvoldoende op de hoogte van preventiemiddelen, zoals vaccinatie, voor baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox. Slechts de helft van de Belgische vrouwen laat zich minstens om de drie jaar controleren.

Ieder jaar krijgen 600 Belgische vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer één op drie sterft aan de gevolgen van de kanker. Toch zou 93 procent van de gevallen vermeden kunnen worden door een goede screening. “HPV-gerelateerde kankers zoals die in de baarmoederhals zijn zowat de enige vorm van kanker die potentieel uit te roeien valt door screening en vaccinatie. Het is het schoolvoorbeeld van efficiënte primaire en secundaire preventie”, zegt Prof. Dr. Peter van Dam, gynaecologisch oncoloog aan het UZA en coördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA).

Er valt heel wat winst te boeken met screening, maar ook wat betreft preventie. Het onderzoek toont aan dat ruim de helft (53 procent) van de vrouwen denkt dat er een leeftijdsgrens op het vaccin tegen baarmoederhalskanker is. Dat klopt niet. Hoe vroeger het vaccin geplaatst wordt, hoe beter. Maar ook wie op latere leeftijd het vaccin krijgt, maakt antistoffen aan tegen varianten van HPV waarmee hij of zij nog niet in aanraking kwam.

Ownership

Bovendien geeft ruim een vijfde van de vrouwen aan niet graag naar de dokter te gaan en daarom minder te testen. Ook een tijdsgebrek is een reden om een doktersbezoek uit te stellen. Nochtans wordt een driejaarlijks uitstrijkje terugbetaalt voor iedere vrouw tussen 25 en 65 jaar.

“Mensen moeten ownership nemen over hun gezondheid en zich goed informeren: baarmoederhalskanker kan bijna volledig uitgeroeid worden door vaccinatie, educatie, screening en goede opvolging. We hebben een erg goed gezondheidssysteem, maar we mogen er niet nonchalant mee omspringen”besluit Stefanie Veraghtert, die 10 jaar geleden als 26-jarige de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, nog.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.