Tournée Minérale in zicht: kan een feest zonder alcohol?

Tournée Minérale

Tournée Minérale, de jaarlijkse afspraak om alcohol een maand lang uit het leven te bannen, komt er weer aan. VAB/De Druglijn daagt iedereen opnieuw uit om in februari geen alcohol te drinken. Thuis-acrtice Lynn Van den Broeck, haar mama en schoonbroer, praten voor de campagne over alcohol in familiecontext.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt alcohol in verband met meer dan 200 verschillende aandoeningen en zeven kankers. Alcohol is ongezond, en we weten het. Toch blijft het moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer iedereen een glaasje drinkt. Tournée Minérale wilt je opnieuw een geweten schoppen om ernaar te handelen.

“Een alcoholvrije maand inlassen, helpt om even bewust stil te staan bij hoe je met alcohol omgaat. Dat doet vooral deugd,” zegt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn. “Bevragingen door Indiville bij voorgaande edities bevestigden dat keer op keer: meer dan 4 op 5 deelnemers vond Tournée Minérale een positieve ervaring. Je voelt je fris, beter in je vel en komt los van ongezonde gewoontes en sociale druk.”

Feest zonder alochol?

Een van de momenten waarop het vanzelfsprekend lijkt dat we alcohol drinken, is wanneer we samenkomen met familie. Thuis-actrice Lynn Van den Broeck deed samen met haar mama Dina en schoonbroer Louis mee aan een stellingenspel dat precies daarover gaat. Kan je je amuseren op een familiefeest zonder alcohol? Krijg je vreemde blikken wanneer je eens niet wil drinken? Drink je wel eens een glas na een moeilijke dag? Hoe ze reageren op de stellingen, zal de komende weken via sociale media duidelijk worden. Wie nieuwsgierig is, kan de video hier alvast bekijken. Lynn erkent in elk geval dat alcohol te vanzelfsprekend is: “Als we met zijn allen samenkomen, dan staat de aperitief meestal al klaar voordat we toekomen.”

Toch zijn Lynn en haar familie zich bewust van de risico’s van alcohol, en proberen ze er zo gezond mogelijk mee om te gaan. Zo doet haar mama elk jaar mee met Tournée Minérale, en daar voelt ze zich heel goed bij: “Je voelt het verschil wel: je slaapt beter, je concentratie is beter. Dat is volledig anders. Ik hou het meestal ook iets langer vol dan enkel die ene maand.”
Lynn en haar schoonbroer gaven nog iets anders aan: als er kinderen in de buurt zijn, dan wordt er minder gedronken. Sommige ouders in de groep drinken zelfs helemaal niet, en daar is bij de anderen ook begrip voor.

“Dat is een prima reflex die we gelukkig bij steeds meer jonge ouders zien,” zegt Tom Evenepoel van De Druglijn. “Onderzoek toont immers aan dat hoe ouders met alcohol omgaan zich weerspiegelt in hoe hun kinderen dat doen. Oog hebben voor je voorbeeldgedrag ten opzichte van opgroeiende kinderen is dus heel waardevol. Knap dus dat Lynn en haar familie zich zo bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Het illustreert tegelijk hoe Tournée Minérale op verschillende manieren bijdraagt tot groeiende bewustwording.”

Maatschappelijke impact

Katleen Peleman, directeur van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), vertelt: “Over de jaren heen hebben al honderdduizenden Vlamingen meegedaan met Tournée Minérale. De impact daarvan is niet te onderschatten. Naast de positieve effecten op de deelnemers, heeft de campagne ook een brede maatschappelijk impact. Hierdoor voeren mensen in februari heel wat gesprekken over alcohol en over alcoholvrije dranken. Twee op drie Vlamingen merkt op dat er vandaag meer aandacht is voor alcohol dan een paar jaar geleden. Ook stijgt het draagvlak om bepaalde maatregelen te nemen, zoals het verhogen van de minimumleeftijd of een verbod op alcoholverkoop in tankstations.”

Ga jij dit jaar voor een ‘droge’ februari?

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.