Koningspaar brengt bezoek aan Zorggroep H. Hart in Kortrijk

Bezoek dakterras

De koning en koningin brachten woensdag een bezoek aan Zorggroep Heilig Hart in Kortrijk. Samen met minister van Welzijn Hilde Crevits werden ze onthaald in residentie Budalys. Het was een hartelijk bezoek dat zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers een royaal hart onder de riem stak.

Zorggroep H. Hart biedt ouderenzorg, kinderopvang, thuisverpleging en gezinszorg aan. Met residenties Budalys en Groote Broel heeft het ook assistentiewoningen in de portefeuille. Budalys, waar het koningspaar onthaald werd, is een architecturaal pareltje met een prachtig uitzicht over de Leie.

De koning sprak er met een aantal bewoners en familie van bewoners. Hoe is het om in een woonzorgcentrum te wonen, wilde de sire weten. Dat kon Johanna Vannieuwenhuyze, die vorige zomer honderd kaarsjes mocht uitblazen, hem goed uitleggen. Ook vrijwilligers die zich inzetten bij Zorggroep H. Hart waren van de partij.

Koning bezoekt Zorggroep H. Hart

“In totaal zijn wij met 270 vrijwilligers”, vertelt Carine Laghaise (61) aan INFUUS. Na haar uren maakt ze zich graag nuttig in het woonzorgcentrum. “Wij zijn hier natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd aan de slag”, aldus Eddy Puype (66), ook vrijwilliger. “Meestal help ik twee à drie keer per week, maar het gebeurt dat er voldoende handen zijn en mijn hulp maar één keer per week nodig is.”

Ook Liliane Debrabandere (75) is een van de helden waarop Budalys steunt. Ook zij was aanwezig tijdens het koninklijk bezoek. “Het is fijn om de ouderen gezelschap te houden – je voelt soms dat er wat eenzame gevoelens loeren. We nemen hen mee op uitstap naar de markt, bijvoorbeeld.” Over één ding zijn de vrijwilligers het alvast eens: de handen uit de mouwen steken geeft ontzettend veel voldoening.

Kerstmenu

De rondleiding gidste het koningspaar ook langs de keuken, het hart van de residentie. Hier zwaait Kris Vanneste al 28 jaar met de spatel. Het woonzorgcentrum bereidt dagelijks 2.000 maaltijden voor bewoners, maar ook familie van de bewoners en studenten van Howest schuiven er graag aan tafel. Het was een hele eer om de koning te mogen ontmoeten, wist de chef-kok te vertellen. “Ik was toch nerveus voor het bezoek”, geeft hij ook toe. “Maar vanaf het moment dat koning Filip en koningin Mathilde me de hand schudden, viel er een last van mijn schouders. Ze zijn heel spontaan en stelden veel vragen.”

Wat wilde het koningspaar graag weten? “Ik gaf hen een algemene uitleg over wat we precies doen. Ze waren erg geïnteresseerd”, aldus Kris. “En de koning was ook nieuwsgierig naar de kerstmenu. Die is hier heel traditioneel, want met kerst serveren we gevulde kalkoen met champignonsaus en amandelkroketjes.”

Koningspaar bezoekt Zorggroep H. Hart

Werkvergadering

Na een rondleiding werd het koningspaar getrakteerd op het unieke zicht dat het dakterras biedt. De stad Kortrijk ligt er aan je voeten. Hier maakten ze kennis met de recreatiemogelijkheden die de residentie biedt. Bewoners doen er aan urban farming, kunnen er bijen kweken en petanque spelen.

Zorggroep H. Hart gaat prat op een vernieuwende aanpak. Dat was meteen ook onderwerp van de werkvergadering die het koningspaar, samen met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits en Wino Baeckelandt, CEO van Zorggroep H. Hart, bijwoonde. Ook Katelijn Quartier, professor aan het departement Architectuur en Kunst en Stijn Debaillie, CEO Designregio Kortrijk, en Sofie Verbrugghe, coördinator van het Centrum voor Logopedie, waren aanwezig.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.