Ziekenhuizen zullen in 2023 verlies maken

Vlaamse ziekenhuizen verlies

De Vlaamse algemene ziekenhuizen duiken volgend jaar in het rood. Dat blijkt uit een bevraging van Zorgnet-Icuro bij algemene ziekenhuizen. De voornaamste reden zijn de hoge energiekosten.

Bijna acht op de tien algemene ziekenhuizen stevenen af op een jaar met verlies. Dat geeft de helft van de Vlaamse algemene ziekenhuizen zelf aan in een enquête over hun begroting. Ons zorgsysteem zal zo nog meer onder druk komen te staan.

Voor alle ziekenhuizen samen ziet Zorgnet-Icuro een negatief bedrijfsresultaat van 114 miljoen euro. Dat is 300 miljoen minder dan twee jaar eerder. De koepel schat dat het in 2023 verder zal afnemen met bijna een half miljard euro. “Voor 2023 dienen bijna 8 op de 10 Vlaamse ziekenhuizen een begroting in het rood in. Voor Brussel en Wallonië zal het om nog een groter aandeel gaan, vermits de Waalse en Brusselse ziekenhuizen gemiddeld minder marges hebben dan de Vlaamse ziekenhuizen”, klinkt het.

Vooral de gestegen energie-uitgaven maken het de ziekenhuizen moeilijk. Daarnaast spelen ook de inflatie en de hogere personeelskosten een rol. “We verwachten dat ziekenhuizen drastisch zullen knippen in hun investeringen”, klinkt het. “Putten uit je spaarpot kan je doen voor één jaar, maar iedereen weet dat je structurele tekorten op die manier niet kan blijven dekken. Ook het stilvallen van de investeringen baart ons zorgen. Op termijn is dat nefast voor de kwaliteit van de zorg”, aldus bestuurder Margot Cloet.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.