Kunstacademie brengt kleur in AZ Alma

Kunstproject AZ Alma

De eindejaarsperiode staat in teken van gezelligheid. Ook in AZ Alma willen ze de feestelijke sfeer verspreiden met extra kleur en verbeelding in de kamers en de gangen van het oncologisch dagziekenhuis. Daarvoor deden ze een beroep op de Eeklose Kunstacademie.

“We hadden de muren graag een verfrissende kleur gegeven, maar in een gestructureerde ziekenhuisomgeving is dat helaas geen optie”, vertelt coördinator en uitvoerende kracht achter het project Vicky Duerloo, die op Dagziekenhuis 11 van AZ Alma werkt. Zo groeide het idee om met laagdrempelige beeldende kunst te werken.

Kunstproject AZ Alma gang

“Het concept deed me denken aan een getuigenis uit een Zweeds ziekenhuis, vult Frankie Neerinck, facilitair groepmanager Infrastructuur en Logistiek aan. “Patiënten kregen er niet alleen zorg, maar ook kunst op de kamer. Iedere patiënt mocht een werkje kiezen dat tijdens zijn of haar verblijf bleef hangen. Dat draagt bij aan de healing environment.” Met ook de steun van de facilitaire dienst, werd er op zoek gegaan naar een partner. Dat was niet moeilijk: het team kwam snel terecht bij Roos Lauwaert van de Kunstacademie.

“Ik heb bewust onze jongste talentjes bevraagd, hoe zij beeldende kunst zien in de specifieke context van een ziekenhuisafdeling. De resultaten zijn verbluffend. De kleine werkjes op de kamers komen uit de hand van onze zes- en zevenjarigen. De grotere werken in de gang zijn het creatieve resultaat van onze acht- en negenjarigen”, vertelt Roos Lauwaert.

De bedoeling is om de kleinere werken per drie – vier maand te wisselen, de grotere na een halfjaar tot een jaar.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.