Nieuwe lichting geneeskundestudenten klaar voor hun ziekenhuisstage

Witte Jassenceremonie VUB

Dit weekend ontvingen de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de VUB hun felbegeerde witte doktersjas én de bijhorende badge van het UZ Brussel. De traditionele Witte Jassenceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Dat is voor de studenten een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar ze halsreikend naar uitkijken.

Decaan Dirk Devroey en CEO van het UZ Brussel Marc Noppen hingen respectievelijk een hagelwitte doktersjas en een badge van het UZ Brussel om bij de studenten van de eerste master Geneeskunde.

Mijlpaal

Vanaf het tweede semester zullen deze studenten het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. “Het is een mooie dag omdat het een mijlpaal is de omschakeling van puur theorie naar praktijk”, zegt studente Lauren Cools. “Iedereen kijkt daar echt naar uit.”

“Het wordt nu écht”, vult jaargenoot Vincent Mingneau aan. “Je gaat met patiënten bezig zijn en praktisch werken. Je bent daar wel op voorbereid, maar nu ga je die kennis echt kunnen toepassen en dat vind ik geweldig.”

Witte Jassenceremonie VUB

Tijdens de ceremonie krijgen de studenten in duidelijke bewoordingen ingepeperd wat van hen verwacht wordt op ethisch en deontologisch vlak. Plichten en verantwoordelijkheden zijn uitvoerig aan bod gekomen in de lessen en de extra voorbereiding op de stages. Uit de mond van prof. Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde der Artsen, maakt het extra indruk.

Bedside teaching

Overigens beginnen geneeskundestudenten aan de VUB vroeger aan hun klinische stages dan hun collega’s. Vincent Mingneau heeft hoge verwachtingen bij de bedside teaching: “Ik vind het geruststellend dat we vanaf nu persoonlijk begeleid worden. Je zit niet meer met z’n allen samen in een aula voor een algemene uitleg. We gaan nu effectief meer leren door te zien wat je wel of niet kan doen bij een individuele patiënt.”

Deze editie van de Witte Jassenceremonie vond plaats in een bijzondere en symbolische locatie: de ruwbouw van het nieuwe medisch-technisch blok van het UZ Brussel. Immers, deze nieuwe lichting geneeskundestudenten zullen over enkele jaren bij de eersten zijn om in dit hoogtechnologisch gebouw aan de slag te gaan.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.