Helpt erfgoed bij mentaal welzijn? Ouderen testen het uit in museum

Erfgoed_mentaalwelbevinden

Kunnen erfgoed en cultuur bijdragen aan mentaal welzijn? Om dat te onderzoeken, lanceert het Gentse museum Huis van Alijn, samen met wijkgezondheidscentra De Sleep, ’t Vlot en Rabot het project ‘Levenskunst’. Zes weken lang gaan ze met 65-plussers in het museum op zoek naar kleine gelukjes.

Eén op drie Gentenaars heeft het soms mentaal moeilijk, weten de wijkgezondheidscentra. Inzetten op mentale weerbaarheid en veerkracht, levert dan ook op. “Internationaal onderzoek toont aan dat het inzetten van cultureel erfgoed een positieve impact kan hebben op welzijn. Vandaag is hier in Vlaanderen nog niet veel expertise over en is het aanbod beperkt”, klinkt het bij Huis van Alijn. Het museum besloot een outreachlab op te richten. Doel van dit lab is om methodieken en programma’s op te richten die structureel ingezet kunnen worden in de zorg- en sociale sector. “We doen dit voor maar ook met partners uit de verschillende sectoren en willen bouwen aan een netwerk van erfgoed- en zorgorganisaties. Zo versterken we de maatschappelijke rol van het museum.”

Levenskunst

Het pilootproject Levenskunst wil 65-plussers die op zoek zijn naar sociale contacten en zinvolle tijdsbesteding een plaats aanbieden. “Tijdens de zes sessies (her)ontdekken deelnemers oude en nieuwe interesses. De museumcollectie is daarvoor een belangrijke inspiratiebron.” De deelnemers gaan aan de slag met het erfgoed. Ze zullen gebruik maken van de collectiebibliotheek.

In samenwerking met de Universiteit Gent wordt onderzocht wat dit traject betekent voor het mentaal welzijn van de deelnemers. “Uit eerste reacties blijkt dat de deelnemers erkenning voelen voor wie ze zijn, ze zich deel voelen van een groep en een plek hebben om naartoe te gaan. Daarnaast wordt er nagegaan hoe er een draaiboek kan ontwikkeld worden om in de toekomst het traject structureel te kunnen aanbieden.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.