Oprichter Wit-Gele Kruis gehuldigd met gedenkplaat

Gedenkplaat familie

Op 13 november 1937 richtte dr. Van de Putte het Wit-Gele Kruis op in Gent. 85 jaar later, op 1 december 2022, werd de oprichter geëerd met een gedenkplaat.

Het Wit-Gele Kruis zag het levenslicht in Gent. Het was de eerste georganiseerde thuisverpleging. Dr. Van de Putte, de oprichter, was dertig jaar voorzitter. Daarna werd hij aangesteld als erevoorzitter. De sociaal geëngageerde arts verzette baanbrekend werk, en zijn initiatief – het Wit-Gele Kruis – groeide uit tot de in Vlaanderen verspreidde organisatie dat het ondertussen is.

Gedenkplaat

Vandaag kijkt de thuishulporganisatie met vertrouwen naar de toekomst, klinkt het. “Een organisatie als WGK kan niet stilstaan. De zorgvrager, zorgvragen en zorg zelf zijn in constante evolutie. We blijven onszelf heruitvinden om – net als de oprichter voor ogen had – de kwaliteit van zorg voor onze patiënten te blijven garanderen: met evoluties in het personenalarmsysteem, de zorgcentrale, het elektronisch verpleegdossier…  Deze innovaties kunnen we doen omdat we een gezonde organisatie zijn met een lange geschiedenis,” zegt Marc Vermeire, voorzitter Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.

De gedenkplaat is te zien aan de gevel van dr. Van de Putte, in de Groot-Brittanniëlaan nr. 28, waar nog steeds de radiologiepraktijk gevestigd is van de echtgenoot van de kleindochter van dr. Van de Putte.

“Als stad zijn we trots dat een van onze inwoners dergelijk sociaal engagement heeft opgenomen en tot op vandaag een blijvende impact heeft gehad op de zorg, en op die manier voor heel veel Gentenaars een verschil heeft gemaakt,” aldus de schepen van Burgerzaken en Protocol, mevrouw Isabelle Heyndrickx.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.