‘Zorgondersteuners’ moeten job verpleegkundigen lichter maken

vitaz zorgondersteuners

Veel handen maken licht werk. Die filosofie volgen ze bij Vitaz. Het ziekenhuis in Sint-Niklaas lanceert een nieuw zorgberoep ‘zorgondersteuners’, om het tekort aan verpleegkundigen op te lossen.

Zorgondersteuners zijn zorgmedewerkers die vooral basiszorg verlenen aan patiënten, maar ook helpen bij administratieve en logistieke taken. “Uit analyse blijkt dat verpleegkundigen vaak taken uitvoeren die andere zorgprofielen ook op zich kunnen nemen”, zegt Henk Cuvelier, verpleegkundig & paramedisch directeur bij Vitaz en voorzitter van het Netwerk Verpleegkunde. “Denk maar aan het typische belletje in het ziekenhuis. De patiënt belt, de verpleegkundige gaat luisteren en finaal vraagt de patiënt om hulp bij hygiënische basiszorg. Dit hoeft niet noodzakelijk door een verpleegkundige te gebeuren.”

Een zorgondersteuner moet de rechterhand van de verpleegkundige zijn. Daarvoor is een diploma hoger onderwijs niet noodzakelijk. Een middelbaar diploma volstaat. “We zoeken mensen die geïnspireerd zijn en enthousiast zijn om samen met ons team te zorgen voor patiënten”, klinkt het. Een opleiding en begeleiding wordt voorzien op de werkvloer.

“Bij Vitaz willen we pionier zijn. We realiseren een duurzame accentverschuiving in de zorgorganisatie door bewust te kiezen voor een positieve teammix van competenties en functies.” Het ziekenhuis hoopt zo’n twintig zorgondersteuners te vinden en organiseert daarvoor twee online jobbeurzen.

LEES OOK OP INFUUS:


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.