Nieuwe UZ Gent-uniformen: blauwwit en duurzaam

UZ Gent uniformen

UZ Gent steekt haar medewerkers in een nieuw jasje. Voortaan dragen ze er blauwwitte uniformen. Bij het ontwerpen van de kledinglijn werden medewerkers zelf geconsulteerd.

De basiskleuren blauw en wit horen tot de huisstijl van het UZ. Dat nu ook de medewerkers erin gekleed gaan, moet het voor patiënten makkelijker maken. De uniformen verklappen namelijk het beroep. “Zie je een wit bovenstuk? Dan heb je de arts of verpleegkundige te pakken”, vertelt Eva Van Eeghem, stafmedewerker facilitaire diensten. “Een blauw bovenstuk wijst op iemand met een andere ziekenhuisfunctie. Zo zien patiënten in één oogopslag aan wie ze wat kunnen vragen.”

Alle medewerkers – behalve dus de artsen en verpleegkundigen – gaan gekleed in hetzelfde blauwe jasje. Zo draagt een schoonmaakmedewerker hetzelfde pak als een diëtist. Ook medewerkers van het onthaal, dragen het uniform. “Ik ben blij dat wij aan het onthaal nu ook werkkledij dragen. De nieuwe kledij oogt niet alleen stijlvol, maar maakt ons ook beter herkenbaar bij patiënten”, vertelt Daisy Henderyckx, administratief medewerker aanmelden en inschrijven.

De medewerkers in het OK dragen donkerblauwe pakken die voldoen aan de Europese norm voor OK-kledij. De medewerkers van de Spoedgevallendienst en de bewakingsagenten blijven hun eigen, specifieke kledij dragen.

500.000 gerecycleerde halve literflesjes

Behalve stijlvol, zijn de nieuwe uniformen ook duurzaam. “De stof is samengesteld uit rPet, polyester gemaakt van gerecycleerde PET-flessen, en Lyocell, een stof die in een milieuvriendelijk productieproces van houtpulp wordt gemaakt”, aldus Van Eeghem. De Lyocell-vezels maken de kledij sterk en vochtabsorberend, en doen ze tegelijk zacht en licht aanvoelen.

Voor de productie van alle kledij in het UZ Gent zijn er bijna 500.000 gerecycleerde halve literflesjes en 15.000 kg houtpulp van duurzaam beheerde eucalyptusbomen nodig. In vergelijking met de vorige kledij bespaart het UZ Gent 500.000 m³ water en stoot het 22.000 kg minder CO2 uit. Frank Vermassen, hoofdarts UZ Gent: “Werkkledij moet in de eerste plaats functioneel zijn, maar duurzaamheid speelt in deze tijden ook een belangrijke rol. We moeten samen zorg dragen voor ons klimaat.”

De switch naar de nieuwe werkkledij startte in 2020 met een brede online bevraging. In de lente van 2021 keurden 750 dragers van werkkledij de eerste voorstellen van drie leveranciers. Ze bepaalden mee de look van de kledij. Zo koos een meerderheid voor de blauwe broek. “Dat we betrokken werden in het volledige traject, vind ik een pluspunt”, aldus een tevreden Annelies Corthals, adjunct-hoofdverpleegkundige Anesthesie. “Wij moeten de kleding tenslotte elke dag dragen.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.