Twee Gentse ziekenhuizen kopen samen nieuwe MUG-wagens

MUG-wagens

Inwoners van Gent zullen voortaan nieuwe MUG-wagens zien. AZ Jan Palfijn Gent en AZ Sint-Lucas Gent kochten zopas twee nieuwe exemplaren aan. Deze BMW’s zijn beter uitgerust, sneller, en vormen de bekroning van ruim twintig jaar samenwerking tussen de twee ziekenhuizen.

MUG-wagens moeten aan andere criteria voldoen dan personenwagens. ‘Zien en gezien worden’ is cruciaal – al is dat bij de aankoop van jou persoonlijke auto misschien ook doorslaggevend. Verder moet het voertuig tegen een stootje kunnen, over voldoende pk’s beschikken, snel én veilig door het verkeer kunnen bewegen. Bij het uitrukken met de MUG, kan iedere seconde een verschil maken.

De Gentse ziekenhuizen AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas kozen voor BMW type X5. Deze wagens hebben een 4×4 aandrijving en zijn ergonomisch ingedeeld. Er is ruimte voor vier personen: een spoedarts, een spoedverpleegkundige en twee stagiairs. Uiteraard werden de wagens ‘MUG-klaar’ gemaakt en uitgerust met de laatste technologische snufjes, zoals een borstcompressiesysteem en uitgeruste radio. Ook zijn er strategisch geplaatste lichtelementen vooraan – die moeten de MUG zichtbaarder maken.

Al sinds 2001 vormen de twee ziekenhuizen een MUG-associatie. Dat wil zeggen dat beiden ziekenhuizen samen de voertuigen aankopen en afwisselend vanuit Sint-Lucas en Jan Palfijn Gent het noorden en het centrum van de stad bedienen. In 2021 moest de MUG gemiddeld 7 à 8 keer per dag uitrukken. In totaal telde de ziekenhuizen voor dat jaar 2.870 interventies. Vanaf november 2022 worden de nieuwe wagens ingezet.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.