Studenten, medewerkers en experts uit de zorg steken koppen bijeen

brainstorm innovatie

Om de kwaliteit van de zorg te verhogen, is input uit verschillende hoeken van de sector nodig. Het is om die reden dat studenten uit de (ouderen)zorg, samen met medewerkers van Mintus en een zorginnovator samenkwamen in de ‘Mind & Makerspace’ van Howest Brugge.

“Uit ervaring weten we dat zorgmedewerkers geregeld drempels ervaren in hun job”, vertelt Rebecca Denys, Mintus-zorginnovator. Deze drempels hypothekeren de zorg. Ze geeft een concreet voorbeeld: “Het kan gaan om kleine dingen, zoals pennen die alsmaar uit een borstzakje vallen wanneer een medewerker voorover buigt om iemand te helpen of in gesprek te gaan.” Tijdens de sessie ‘design thinking’ slaan de deelnemers de brug tussen beschikbare kennis, ervaring en innovatieve zorgpistes. Behalve Mintus en Howest, namen ook een aantal bedrijven deel. Er werd gefocust op mond- en tandhygiëne bij ouderen, de stresscultuur in de zorgsector, maaltijden voor cliënten en de informatiedoorstroming in de thuiszorg.

Design thinking

“We weten dat de elementaire zorg onder druk staat, vaak om praktische en logistieke redenen. Daarom gaan we op zoek naar een oplossing via innovatieve denkprocessen”, klinkt het. Met die innovatieve denkprocessen wordt gedoeld op design thinking, een methodiek die overgewaaid komt uit de maakindustrie. Bij design thinking ins het de bedoeling telkens te komen tot een geschikt product voor de klant. In dit geval zijn dat zorgverstrekkers en mensen voor wie men zorgt. “Mensen samenbrengen en de blik verruimen is essentieel”, vult Lien Debrouwere van Howest Brugge aan.

Schepen van Sociale Zaken, Pablo Annys is tevreden over het initiatief. “Als welzijnsvereniging vinden we het belangrijk om geregeld een vernieuwende kaart te trekken. In dit geval is dat design thinking, waarbij we de stappen van het proces nauwkeurig volgen. Het draait om filtervrij kijken, problemen definiëren, brainstormen, oplossingen bedenken en eventuele prototypes pitchen bij juryleden. Deelnemers van de workshop leren eruit, versterken elkaar en komen tot innovatieve oplossingen die op het eerste gezicht misschien onhaalbaar leken.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.