Psychiatrische afdeling opent (tijdelijk) deuren voor rondleiding

Psychiatrische afdeling rondleiding

Van 1 tot 10 oktober vindt de jaarlijkse ’10-daagse van de Geestelijke Gezondheid’ plaats. In het Imeldaziekenhuis opent de PAAZ daarom haar deuren voor collega’s van het ziekenhuis. Zij krijgen er een interactieve rondleiding.

Gedurende tien dagen staan alle schijnwerpers op mentaal welbevinden. Het doel van de tiendaagse is dan ook om psychische kwetsbaarheid bespreekbaarder te maken. Dat is belangrijk, want psychiatrie blijft voor velen een onbekende wereld. “Een psychiatrische afdeling is toch vaak een buitenbeentje in het algemeen ziekenhuis”, vertelt dr. David De Loecker, medisch diensthoofd psychiatrie bij Imeldaziekenhuis. “Ook andere medewerkers binnen ons ziekenhuis kennen het vaak nog niet. Om die reden willen we onze deuren voor hen open stellen.”

De PAAZ richt zich op het opvangen van volwassenen (vanaf 18 jaar) met acute psychische problemen of personen die in crisissituatie verkeren. “Naast het opvangen van acute crisissituaties, kunnen patiënten op onze PAAZ terecht voor een kortdurende behandeling”, licht dr. De Loecker toe.

“Mensen hebben vaak al een hele weg afgelegd voor ze bij ons komen. Wij zijn een beginstap van een volgende fase. Na een opname gaan sommige patiënten terug naar huis. Anderen worden ambulant verder begeleid, maar ook verdere behandeling door een gespecialiseerde opname is mogelijk”, vult Micha Teuchie, hoofdverpleegkundige PAAZ, aan.

Zelf ervaren

De bezoekers krijgen een interactieve rondleiding op de psychiatrische afdeling. Ze ervaren zelf hoe de patiënten opgevolgd worden. “Ze worden meegenomen in oefeningen die we met onze patiënten doen: een aantal relaxatieoefeningen, tips van onze psychologen… Psychologen, verpleegkundige, psychiaters, fysio- en creatherapeuten verzorgen de rondleiding. Zo kunnen we ons volledig aanbod aan therapieën laten zien,” vult hoofdverpleegkundige Micha aan.

Wendy, HR-medewerker in het Imeldaziekenhuis vertelt over haar bezoek: “Het was mooi om te zien dat deze patiënten ook gewoon mensen zijn. Zij hebben het nu even moeilijk en het is goed dat ze hier terecht kunnen.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.