Helft mensen met hoge cholesterol past gedrag niet aan

cholesterol

Een te hoge cholesterol, heel wat mensen hebben er last van. Toch past maar een minderheid zijn of haar levensstijl aan. Dat komt omdat de kennis rond hart- en vaatziekten bij onze landgenoten alarmerend beperkt is.

De helft van de Belgen (49 procent) onderschat het jaarlijkse sterftecijfer aan hart- en vaatziekten. Het is nochtans, samen met kanker, de belangrijkste doodsoorzaak in België. Bijgevolg past maar 1 op 2 Belgen met een te hoge cholesterol zijn of haar gedrag en levensstijl aan. Deze zorgwekkende cijfers komen uit een online bevraging van iVox, in opdracht van Novartis naar aanleiding van Wereld Hart Dag op 29 september.

Atherosclerose (ASCVD) is een grote verantwoordelijke voor hart- en vaatziekten. Deze chronische, progressieve ziekte wordt gekenmerkt door plaquevorming in de slagaderwand. Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke oorzaak. “Meer dan de helft van de Belgen is niet op de hoogte van zijn of haar cholesterolgehalte”, zegt dr. Mathias Vrolix, diensthoofd cardiologie Ziekenhuis Oost-Limburg. Het gekke is dat Belgen vooral overgewicht (47 procent) en roken (46 procent) aanduiden als de belangrijkste risicofactoren. Een hoge bloeddruk (38 procent) staat op nummer drie. Maar één op drie Belgen duidt een hoge cholesterol aan als risicofactor.

Levensstijl niet veranderen

De onwetendheid over de risicofactoren van een hoge cholesterol is groot, zo blijkt. Sterker nog: ook de Belgen met een hoge cholesterol, zijn weinig bezorgd. Het merendeel (85 procent) van hen zegt in het dagelijkse leven niets te merken van die hoge cholesterol. 53 procent van de Belgen met een te hoge cholesterol, geeft aan geen grote veranderingen te maken in dagelijkse gewoontes. We zijn koppig, dat wel.

Nood aan informatie

Tijd voor verandering, want hart- en vaatziekten brengen hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Aandoeningen die het gevolg zijn van atherosclerose kosten in 2022 maar liefst 5 miljard euro. Dat terwijl zo’n 80 procent van de hart- en vaatziekten, zoals een beroerte, te voorkomen is met preventie en behandelingen. “Veel mensen weten pas van de aandoening wanneer een cardiovasculaire gebeurtenis zich voordoet zoals een hartaanval of beroerte”, klinkt het. “De cijfers tonen het belang van sensibilisatie en een vlotte toegang tot betrouwbare informatie.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.