‘Oncobrood’ moet eetlust van patiënten weer aanwakkeren

Oncobrood

Chemotherapie kan de smaakzin van kankerpatiënten aantasten, met een verminderde eetlust en verzwakte weerstand als gevolg. Om die reden organiseert HeiligHartziekenhuis voortaan smaakconsultaties voor kankerpatiënten met verminderde smaakzin.

“Na mijn operatie, waarbij een tumor werd weggenomen, verloor ik mijn smaak- en eetlust”, vertelt Leopold Moulaert, patiënt in het Lierse ziekenhuis na slokdarmkanker. “Ik begon af te vallen. Dat vond ik in eerste instantie niet erg, ik woog immers 90 kg. Een jaar later ben ik echter al 30 kg afgevallen en is het welletjes geweest.”

Bedoeling van de smaakconsultatie is om, samen met chef gastro-engeneering Lobke Van den Wijngaert, patiënten aan een smaaktest te onderwerpen en zo te ontdekken wat ze wél nog als smaakvol ervaren. “We willen recepten op maat laten ontwikkelen”, klinkt het. Op basis van de test krijgen de patiënten twee recepten mee naar huis: één om zelf brood te maken, één voor maaltijdsoep. Dat is welkom, aldus Leopold: “Ik bakte vroeger zelf mijn brood. Vandaag eet ik geen brood meer omdat het zo slecht smaakt.”

Oncobrood en soep

De smaakconsultatie draagt bij aan een betere levenskwaliteit voor kankerpatiënten. Uit onderzoek blijkt dat ze er effectief beter door eten. “Chemotherapie kan verschillende neveneffecten hebben zoals misselijkheid, braken en verminderde eetlust. We hopen onze patiënten op deze manier te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode” aldus Charlotte Lauwers, één van de oncodiëtisten. “Ik kijk er echt naar uit om de resultaten van deze smaaktest uit te proberen” zegt Leopold. “Het betekent echt veel voor mij dat ik hieraan kan deelnemen. Hopelijk kan ik opnieuw wat meer gaan genieten van lekker eten.”

De smaakconsultaties worden gratis aangeboden aan de patiënten van het Lierse ziekenhuis, dat dankzij de opbrengst van initiatieven zoals de Lierse Vlaaikeswandeling, die dit jaar doorgaat op zondag 23 oktober. “Elke 5 euro van een wandelaar gaat integraal naar onze projecten om de oncologische patiënten een warme zorg aan te bieden, gaande van mutsjes tot dit oncobrood.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.