Oekraïense viceminister van Gezondheid en delegatie WHO bezoeken UPC Duffel

Delegatie FOD, WHO

Hoog bezoek bij het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel begin deze week. Een afvaardiging van de Oekraïense regering en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht er een bezoek aan Emergo, het samenwerkingsverband voor geestelijke gezondheidszorg in het arrondissement Mechelen-Lier-Boom.

De geestelijke gezondheid in Oekraïne staat onder druk. Dat verbaast niet, de impact van een oorlog op een bevolking is immens. Om snel een gepast antwoord te formuleren op de noden, kwamen dinsdag vertegenwoordigers van de Belgische FOD Volksgezondheid, de WHO en de Oekraïense regering in het UPC Duffel inspiratie op doen bij het Netwerk Emergo. Want ondanks de huidige situatie, tracht de Oekraïense regering burgers toegankelijke en betaalbare psychologische hulp aan te reiken.

Einde van het ‘lokettensyndroom’

Waarom zakte de delegatie dan precies af naar Duffel? Emergo ontstond zo’n tien jaar geleden. “Er werd toen besloten om meer samen te werken tussen de actoren binnen welzijn en geestelijke gezondheidszorg”, klinkt het bij Emergo. Dat betekende het einde van het ‘lokettensyndroom’. Patiënten met psychische noden moesten niet langer aankloppen bij zorgorganisaties, zich aanmeldden, en in geval van een negatief antwoord, zich elders aanmelden en de procedure opnieuw doorlopen.

“De hervorming geeft nu meer volwassenen met psychische noden toegang tot professionele hulp en laat een patiënt veel minder aan zijn of haar lot over”, zegt Dirk Broos, voorzitter van het Netwerk Emergo en algemeen directeur van het UPC Duffel. Een netwerk geestelijke gezondheidszorg verbindt partners doorheen verschillende domeinen gaande van preventie en eerstelijnspsychologische zorg tot psychiatrische begeleiding aan huis door mobiele teams, arbeid, vrije tijd en residentiële zorg binnen een psychiatrisch ziekenhuis. Deze zorg is aaneengeschakeld en kan makkelijk op- en afgeschaald worden, naarmate de noden. “In de regio Mechelen-Lier-Boom, goed voor meer dan 451.000 inwoners, kreeg het samenwerkingsverband de naam Emergo.”

Focus op methodieken

Om meer te weten over het samenwerkingsverband, bracht de Oekraïnse viceminister voor Gezondheid, Iryna Mykychak, samen met een delegatie van de Belgische FOD Volksgezondheid en van de WHO, een bezoek aan het UPC. “De focus lag op methodieken om goed samen te werken, zoals netwerktafels voor ingewikkelde casussen waar meerdere hulpverleners op vastlopen”, aldus Dirk Broos. “Welke belangrijke rol is weggelegd voor huisartsen en eerstelijns psychologische zorg? Hoe werken met mobiele teams die psychiatrische zorg aan huis bieden en welk aanbod voorzie je binnen een algemeen ziekenhuis, dan wel binnen een psychiatrisch ziekenhuis? Het zijn vragen waar ook wij nog voortdurend rond werken.”

“Als netwerk voor geestelijke gezondheidszorg beseffen we als geen ander welke impact de oorlog in Oekraïne op een mensenleven heeft. Onze hervorming heeft een aantal jaar in beslag genomen. Oekraïne heeft die tijd niet. Door onze kennis en ervaring te delen hopen we op onze eigen manier bij te dragen aan de versnelde versterking van het model van de Oekraïense geestelijke gezondheidszorg.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.