Hond Lexi geeft startschot voor de bouw van huisdierenpaviljoen

Huisdierenpaviljoen

Sint-Trudo Ziekenhuis start de bouw van een buitenpaviljoen waar huisdieren hun baasjes kunnen bezoeken. Lexi, de trouwe viervoeter van Katrien Dupont die in het ziekenhuis in behandeling is, voerde voor de gelegenheid de eerste graafwerken uit.

Bij het onco- en palliatief team krijgen ze wel vaker de vraag om huisdieren op bezoek te laten komen. Het is dan ook vanuit deze diensten dat het project tot stand kwam. “Een huisdier speelt in het leven van veel mensen een centrale rol”, licht Nele Kerkhofs, psychologe in het ziekenhuis en bezieler van het project, toe. “Een ziekenhuis is een omgeving die omwille van hygiëne- en veiligheidsvoorschriften niet toegankelijk is voor dieren. Een ziekenhuisopname kan voor patiënten een grote psychologische impact hebben, helemaal wanneer het contact met hun huisdier volledig verbroken wordt.”

Huisdierenpaviljoen
Lexi zette de graafwerken voor het huisdierenpaviljoen in. “Dat er een huisdierenpaviljoen komt, stelt me gerust”, zegt baasje Katrien Dupont.

Ook in een eindelevensfase kan een trouwe kat of hond een verschil betekenen voor mensen, zeker wanneer ze op een mooie manier afscheid kunnen nemen, benadrukt Kerkhofs. “We hebben daar altijd gedaan wat we konden om toch iets op poten te zetten in die zin, maar in de buitenomgeving is dat niet altijd mogelijk.”

Dat een huisdier steun geeft, beaamt Katrien Dupont, wiens brave hond Lexi de graafwerken in gang zette. “Toen ik over het huisdierenpaviljoen hoorde, was ik meteen enthousiast”, vertelt ze. “Het stelt me ergens gerust, dat als ik opnieuw opgenomen zou moeten worden, ik daarbij toch nog zal kunnen rekenen op de troost van Lexi. Het maakt het volgens mij makkelijker om de moed erin te houden op zo een moment. Ik ben dan ook trots dat Lexi hier vandaag het startschot mag geven voor de bouw van dit mooie project”, lacht Katrien.

Een recordopbrengst

Voor de financiering van het project mag het ziekenhuis rekenen op de steun mensen en organisaties via van Fighters Against Cancer. “De proporties die de sponsoring heeft aangenomen, zijn ver boven de verwachtingen”, vertelt financieel administratief directeur Koen De Coninck. Fighters Against Cancer is sinds 2016 actief in het werven van sponsorgelden voor projecten zoals het huisdierenpaviljoen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. “Ik vond het meteen een prachtig idee. Ik heb zelf een hond en kan me perfect inbeelden dat de troostende blik of knuffel van je huisdier soms het beste medicijn is”, zegt Bert Vanmechelen, oprichter en eigenaar van de vzw. “We zijn er voluit voor gegaan. Ik ben zeer trots dat we opnieuw zullen afronden op een recordopbrengst. Dit hebben we niet alleen gerealiseerd, dat resultaat is er maar omdat zoveel mensen, individuen, organisaties, bedrijven,… aan FAC hebben willen doneren voor het ziekenhuis. Ik ben elk van hen hiervoor enorm dankbaar.”

Huisdierenpaviljoen
Een beeld van hoe het huisdierenpaviljoen er in het Sint-Trudo Ziekenhuis uit zal zien.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.