In Hof van Villers kunnen mensen met autisme begeleid wonen (met partner of ouder)

Hof van Villers

In het hartje van Mechelen heb je het Hof van Villers. Dit statig gebouw beschikt over 94 assistentiewoningen en opent nu ook de deuren voor mensen met autisme. Zij kunnen er zelfstandig wonen met zorg op maat. Er is ook ruimte voor hun partner of hulpbehoevende ouder.

Wie een assistentiewoning koopt als investering, kan dat via Hof van Villers. Dat is gelegen tussen de Vismarkt en de Dijle. Vanaf nu kunnen deze (toekomstige) bewoners ook mensen met autisme zijn. Daarvoor slaat het hof van Villers de handen in elkaar met vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme (BCPA). Een primeur voor België.

Een menukaart aan mogelijkheden

“BCPA streeft mee naar inclusie en autismevriendelijkheid in Mechelen en daarbuiten”, zegt directeur An De Ridder. “Vaak worden onze cliënten van jongs af aan buiten de samenleving gehouden. Ze gaan naar aparte scholen en komen in voorzieningen in de bossen en met dikke muren terecht, maar ook mensen met autisme willen zich nuttig voelen en naar buiten komen.” Het is om die reden dat BCPA inzet op aparte wooninitiatieven, waar hun bewoners aangepaste zorg kunnen krijgen. “We willen mensen met autisme een mooi leven bieden met een hele menukaart aan mogelijkheden”, vult BCPA-voorzitter Fabian Leroy aan.

In het Hof van Villers kunnen mensen met autisme individueel wonen en dankzij een team van begeleiders over de nodige zorg beschikken. Ook hulpbehoevende senioren met volwassen kinderen die autisme hebben, kunnen in dit woonzorgmodel met veel zelfstandigheid samenleven.

Een eerste van tien wooncontracten is al ondertekend. De eerste bewoner met autisme zal er in september intrekken. “Zijn naam is Kris en hij zal, samen met zijn hondje, op een appartement met uitzicht op de binnenkoer wonen. Zelf gaan winkelen, een terrasje met vrienden of een museumbezoek, de Beiaardconcerten, de zaterdagmarkt … Het ligt nu allemaal binnen zijn handbereik”, klinkt het.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.