AZ Rivierenland opent psychiatrische afdeling in Bornem

Psychiatrische afdeling Bornem

Patiënten met een psychiatrische zorgnood in de regio Bornem konden tot voor kort nergens terecht voor residentiële opvang. Daar brengt AZ Rivierenland verandering in. Vanaf 1 september opent een psychiatrische afdeling er de deuren. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit), knipte het symbolische lintje door.

AZ Rivierenland is het enige ziekenhuis in de regio en had tot hiertoe geen hospitalisatieafdeling voor patiënten met psychiatrische problemen. Wie op het spoed belandde met zo’n zorgvraag, kwam terecht in de mallemolen van lange wachtlijsten en doorverwijzingen. Dat wil het ziekenhuis met de opening van de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis) verhelpen.

“Met de opstart vullen we een belangrijke zorgleemte op in de regio”, vertelt Bart Van Bree, afgevaardigd bestuurder AZ Rivierenland. Uit voorbereidende gesprekken met geestelijke zorgverlenende actoren, bleek de nood groot. Dat vertelt ook dr. Günther D’hanis, huisarts en voorzitter van de eerstelijnszone RupeLaar: ”We zijn heel blij met dit initiatief. De nood aan dringende psychiatrische zorg bij onze inwoners is groot én neemt elk jaar toe. Door de lange wachtlijsten en hoge drempels voor opname kunnen we patiënten momenteel moeilijk plaatsen.”

Lage drempel

24 bedden moeten soelaas bieden. Bovendien is een PAAZ erg toegankelijk. Mensen kunnen er vanaf 1 september, en na toestemming van de psychiater, 24/7 terecht voor een (spoed)opname. De opnameduur is gemiddeld wel korter dan bij een psychiatrisch ziekenhuis. Van hieruit worden patiënten doorverwezen naar een psychiatrisch ziekenhuis, ambulante zorg, of de polikliniek van AZ Rivierenland.

groepsfoto PAAZ
De nieuwe afdeling komt met een nieuw team, met onder andere dr. Pieter Versyck, dr. Floris Slechten en hoofdverpleegkundige Lawerance Sutherland.

“Deze investering is complementair aan de grote uitdaging om veel vroeger mentale problemen op te sporen, zodat we vermijden dat mentale problemen ontsporen en patiënten hier moéten terechtkomen. Dat is de kern van mijn hervorming in de geestelijke gezondheidszorg: psychologische zorg behalve betaalbaar, veel toegankelijker en veel laagdrempeliger maken”, sluit minister Vandenbroucke af.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.