Kersverse ouders genieten voortaan samen van ontbijtbuffet

Ontbijt

Versgeperst sinaasappelsap, pistolets, koffiekoeken, fruit, ontbijtgranen en gebakken spek. Ouders op de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis wanen zich voortaan haast op hotel. Het ziekenhuis in Bonheiden biedt een ontbijtbuffet aan waar ouders, en hun spruiten, elkaar kunnen leren kennen en ervaringen delen.

Op de kraamafdeling van het ziekenhuis liep al enige tijd een proefproject waarbij kersverse ouders niet langer individuele ontbijtplateau’s krijgen, maar wel kunnen ontbijten in een gezamenlijke ruimte. “We willen ouders een beetje extra verwennen”, vertelt diensthoofd voeding Irma Geerdink enthousiast. “Nu hoeven de mama’s en hun partners hun wensen niet meer op voorhand door te geven, en kunnen ze op het moment zelf kijken waar ze zin in hebben.”

Bij dat ontbijt komt ook een leuk babbeltje, althans voor wie geen last heeft van een ochtendhumeur. “Een collega uit onze keuken is ontvangstdame. Zij helpt ouders bij de bediening aan het buffet en doet een leuke babbel met wie langskomt. Ze vormt een aanspreekpunt voor vragen en neemt ook echt de tijd om deze ‘gasten’ een leuk moment te bieden.”

Begrip en steun

Gezellig is het zeker, en gezond ook. “Zo krijgen de ouders de mogelijkheid hun kamer te verlaten. Dat wakkert een sneller herstel aan, en mama’s kunnen ervaringen delen, dat zorgt voor begrip en steun. We hebben al zo veel mooie gesprekken zien ontstaan tussen de jonge ouders”, klinkt het tevreden. “We proberen mensen te stimuleren om de ontbijtruimte te gebruiken. Lukt dit niet onmiddellijk – bijvoorbeeld na een keizersnede – dan kan de partner een keuze komen maken aan het buffet en wordt er ontbeten op de kamer”, vult Renilde Bastaens, hoofdvroedvrouw van het Imeldaziekenhuis, aan.

Ontbijt kraam Imeldaziekenhuis
Het ontbijtbuffet draagt ook bij tot een snellere revalidatie, klinkt het.

Het ontbijtbuffet verkleint op de koop toe de ecologische voetafdruk van het ziekenhuis. “Doordat er geen individuele ontbijtplateau’s meer worden gemaakt, wordt er minder apart verpakt, wat dus minder afvalt geeft. Zo proberen wij ook onze ecologische voetafdruk te verkleinen,” zegt Irma Geerdink.

De mama’s en papa’s zijn enthousiast. Tijdens de proefperiode werd een online bevraging uitgevoerd. “Het is fijn dat je kan ‘gaan ontbijten’, en kiezen wat je wilt eten in de plaats van een dag op voorhand doorgeven wat je wenst. Het lijkt een beetje een hotel”, aldus mama Dorine Smeets.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.