Strips voor de jongste patiëntjes van Az Damiaan

Strips op de kinderafdeling van Az Damiaan

Kindvriendelijk ziekenhuis: het is een nobel doel, maar vaak is het moeilijk om kinderen uit te leggen wat er allemaal met hen zal gebeuren in het ziekenhuis. Az Damiaan zet een nieuw middel in om het de jongste patiëntjes zo aangenaam mogelijk te maken: strips. Die leggen uit wat een RX, NMR, CT-scan, echografie of EEG-onderzoek inhoudt.

“Dag mevrouw. Ik ben gevallen met mijn fiets en botste met mijn hoofd hard op de grond. De dokter zou graag naar de binnenkant van mijn hoofd kijken.” Aan het woord is Lars, aan het secretariaat van de dienst Medische beeldvorming. Lars en Lotje zijn de bekende figuurtjes die de dienst Pediatrie in Az Damiaan kleuren. Net zoals Lars hebben heel wat kinderen wel eens te maken met een kwalijke val en moeten ze onder een CT-scan. Maar wat is dat juist? “Voor kinderen is een CT-scan vaak een onbekende wereld. Ze hebben heel wat vragen, en kunnen ook wat bang zijn van de onderzoeken”, zegt Charlot Demeulemeester, hoofdverpleegkundige op de dienst Pediatrie van Az Damiaan.

Omdat we de kinderen zo goed mogelijk willen voorbereiden op wat hen te wachten staat, heeft Az Damiaan strips gemaakt met Lars en Lotje in de hoofdrol. Over wat een CT-scan is, maar ook over RX, NMR, echografie of EEG-onderzoek.

“We hebben de verschillende strips verdeeld in het ziekenhuis waar de onderzoeken kunnen plaatsvinden. We merken dat het initiatief heel geapprecieerd wordt. Zowel bij de ouders, als bij de kinderen’, aldus nog Charlot Demeulemeester.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.