Korte opname, snel herstel? Dat is een GRACE-centrum

GRACE-centrum anesthesie Thomas Boogmans

GRACE (Groupe francophone de réhabilitation Améliorée après Chirurgie) is een kwaliteitslabel dat aanduidt dat er wordt ingezet op een snel herstel en korte opnameduur. AZ Rivierenland mag zich sinds kort bijvoorbeeld een GRACE-centrum voor knie- en heupchirurgie noemen. “Het is een logisch gevolg van de optimalisatie van het zorgpad.”

Al sinds de jaren ’90 is er meer en meer oog voor de optimalisatie van de revalidatie van de patiënt. We hebben het dan over ERAS, oftewel Enhanced Recovery After Surgery. Innovatie, optimalisatie van technieken en een nauwe samenwerking van alle betrokken actoren binnen én buiten het ziekenhuis, hebben hier een invloed op. Deze factoren kunnen een sneller herstel van de patiënt en een kortere opname in het ziekenhuis in de hand werken.

Een mooie waardering

Bij ERAS wordt de patiënt vooral preoperatief voorbereid. Dat gaat dan over voorbereidende kinesitherapie, screening, behandeling van bloedarmoede enzovoort. Het lichaam wordt met andere woorden klaargestoomd voor chirurgie, om zo een stressrespons op het lichaam te beperken.

Ook de plaatsing van een heup- of knieprothese in daghospitalisatie vraagt voor een strikte coördinatie van de verschillende zorgspelers: het verpleegkundig team, de ergotherapeut, de anesthesist, de chirurg, de huisarts, de kinesist en de thuisverpleegkundige. Dat AZ Rivierenland is erg tevreden dat het nu de wetenschappelijke validatie van ERAS, namelijk het GRACE-label, ontvangt. “Ja, wij zijn fier erkend te worden als GRACE-centrum voor knie- en heupchirurgie”, klinkt het bij anesthesist dr. Thomas Boogmans. “Dit is een mooie waardering voor de dagelijkse inzet van onze medewerkers.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.