In De Kleine Wereld slapen baby’s buiten: “goed voor vitamine D”

Buitenslapen

Buitenslapen, in Scandinavische landen wordt deze aanpak al langer gepromoot. Ook het kinderdagverblijf De Kleine Wereld, dat hoort bij zorgnetwerk Mintus, springt op de kar. Sinds de lente van 2022 loopt er een proefproject, en de bevindingen zijn positief.

In de leefgroep Vlindertjes en Bijtjes in De Kleine Wereld zijn de allerjongsten inmiddels gewend aan hun ‘buitendutjes’. Ze slapen in speciaal daarvoor voorziene buitenbedden. “We waren als team al langer enthousiast over het gegeven ‘buitenslapen’ en wilden het hier ook aanbieden”, vertelt Willemijn Van Trigt, pedagogisch coach De Blauwe Lelie. “De buitenbedjes staan er sinds april en de bevindingen zijn erg goed. Door dit slaapbeleid krijgen kinderen meer voeling met de natuur en doen ze meer vitamine D op. Buitenslapen zorgt voor een hoog welbevinden tijdens rustmomenten en het versterkt de weerstand. Op termijn willen we het concept doortrekken in alle leefgroepen van de opvang.”

Mutsen en handschoentjes

De Brugse kinderopvang wilt werken op het ritme van de kinderen. ‘Buitenslapen sluit goed aan bij die filosofie’, klinkt het. Ook directeur Tim Maenhout is ervan overtuigd: “Niet iedereen is vertrouwd met deze aanpak, dus we vragen telkens de toestemming aan de ouders. Toch valt het wel op dat de kinderen die hun dutje buiten doen, opvallend goed slapen en echt uitgerust zijn achteraf.”

Buitenslapen
“Het valt op dat de kindjes die buiten slapen, goed slapen en erg uitgerust zijn.”

Dat het straks winter wordt, moet geen obstakel zijn voor dit slaapbeleid. “We passen de slaapzakken en het beddengoed aan wanneer de temperatuur daalt. Indien nodig, zijn er mutsen en handschoentjes beschikbaar. Maar daar hebben we tijdens deze opvallend warme zomermaanden nog even geen nood aan”, besluit Schepen Pablo Annys (Vooruit).

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES