Handicap International: wandelen om beperkte bewegingsvrijheid aan te kaarten

#WeMoveTogether-campagne

Handicap International lanceerde zopas de campagne #WeMoveTogether. De ngo biedt zeven wandelingen aan in steden en natuurgebieden. Wie er in juli de benen gaat strekken, doet dat voor meer kwalitatieve revalidatiezorg.

De campagne loopt tot en met 28 juli. Met de wandelingen hoopt Handicap International mensen letterlijk in beweging te brengen. “250 miljoen mensen wereldwijd hebben nood aan een hulpmiddel dat hun mobiliteit en autonomie verbetert zoals een rolstoel, krukken of een prothese. Vandaag heeft slechts tien procent van hen daar toegang toe. Mensen met een fysieke beperking staan nog steeds achteraan in de rij: van beperkte kansen op de arbeidsmarkt tot sociaal isolement. Eenvoudige hulpmiddelen hunnen hun leven veranderen”, zegt Erwin Telemans, algemeen directeur van Handicap International. Door mensen tot wandelen te zetten, tracht de ngo dus de beperkte bewegingsvrijheid van mensen met een fysieke beperking in kaart te brengen.

Slechts de helft van de mensen in lage- of middeninkomenslanden hebben toegang tot revalidatiezorg, klinkt het. Met haar revalidatieprogramma’s kon Handicap International in 2021 concrete hulp bieden aan 371.915 mensen in 31 landen. “Voor ons is wandelen een vorm van ontspanning, een evidentie. Voor miljoenen mensen is het een droom, waarvan ze hopen dat die ooit werkelijkheid wordt”, gaat Telemans verder.

Het verhaal van Hayan

Wie graag zijn sportiefste beentje voorzet, kan terecht in Hoogstraten, Meulebeke, Hasselt, Oudergem, Villers-la-Ville, Sivry-Rance en Sourbrodt. De parcours leiden je van natuur tot stad. Er zijn routes van 1,5 kilometer en van 12 kilometer. Enkele geëngageerde experten van Handicap International, onder wie revalidatie- en urgentiespecialist Eric Weerts, vertellen je op verschillende tussenstops hun ervaringen via podcasts: “In mijn 30 jaar bij Handicap International ben ik enorm veel mensen tegengekomen, waaronder de jonge kerel Hayan, in Zuidoost-Azië. Een kogel in zijn rug verlamde zijn onderste ledematen”

Hayan kreeg eerste medische hulp in een opvanghuis, maar daar bleef het bij. “We hebben met hem en zijn familie een heel traject doorlopen. Zo wilden we hen laten inzien dat de handicap voor het leven was, maar hen ook aanleren hoe hij zelfredzaam kon zijn, ook economisch. Daarnaast bespraken we ook openlijk zijn toekomstperspectieven en zijn kinderwens. Hij heeft zich omgeschoold om reparateur te worden van kleine elektronica en telefoons en leerde een soort van optimisme ontwikkelen waardoor hij terug levenslust gevonden heeft.”

Blauwe veters zijn het symbool van de #WeMoveTogether-campagne.

De routes kan je hier downloaden. Ga je op pad, dan roept de ngo op een foto te delen met de hashtag #WeMoveTogether.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.